Eveniment

De unde vine următoarea ameninţare? Americanii sunt datori vânduţi. Datoriile acumulate sunt mai mari decât la începutul crizei: 12.730 miliarde de dolari pentru credite ipotecare, auto şi pe carduri de credit

Consumatorii americani dato­rează în prezent 12.730 miliarde de dolari pentru credite ipotecare, auto şi pe carduri de credit, peste nivelul total atins înaintea ultimei crize financiare.

Consumatorii americani dato­rează în prezent 12.730 miliarde de dolari pentru credite ipotecare, auto şi pe carduri de credit, peste nivelul total atins înaintea ultimei crize financiare.

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2017, 20:45 2819

După o perioadă de frugalitate, americanii au revenit la vechile obiceiuri, împrumu­tându-se masiv. Consumatorii americani dato­rează în prezent 12.730 miliarde de dolari pentru credite ipotecare, auto şi pe carduri de credit, peste nivelul total atins înaintea ultimei crize financiare. Fenomenul nu se rezumă însă la SUA. La nivel mondial situaţia este la fel de precară, în condiţiile în care nivelul datoriilor se menţine ridicat în Europa, avansează în Asia şi creşte puternic pe pieţele emergente.

La un deceniu de la începutul crizei financiare, lumea s-ar putea afla în pragul unei noi crize a datoriilor, scrie Financial Times. Practic fiecare categorie de credite din SUA se situează la maxime record. Creditele auto şi studenţeşti sunt în mare parte de calitate scăzută. Companiile americane au adăugat datorii de 7.800 miliarde de dolari din 2010, iar capacitatea acestora de a acoperi plăţile în contul dobânzilor este la cel mai scăzut nivel din 2008, potrivit unui raport al FMI.

Cu obligaţiile totale în contul datoriilor publice şi private estimate la 350% din PIB, autorităţile americane se aşteaptă ca datoriile americane (şi deficitele) să înregistreze aproape o dublare în următorii 30 de ani. Creditele studenţeşti în special au devenit o sursă de îngrijorare în SUA, în condiţiile în care acestea cresc ca pondere în totalul datoriilor americanilor. În 2007, acest tip de credite reprezenta sub 5% din total, cifra înregistrând mai mult de o dublare în 10 ani, până la aproape 11%, potrivit ABC News.

În Marea Britanie, datoriile negarantate ale gospodăriilor au depăşit maximele de dinainte de criza din 2008. Datoriile excluzând creditele studenţeşti au urcat la 192 miliarde de lire sterline, cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, continuând să crească în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO