Eveniment

Unele primării încă folosesc pixul şi hârtia pentru calculul taxelor

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu

29.08.2014, 00:07 241

Schimbările prevăzute în noul Cod fiscal privind regimul clădirilor şi impozitele ce trebuie plătite pentru acestea continuă să pună pe masă mai multe întrebări, la care Ministerul Finanţelor nu are încă un răspuns.

Momentan nu se ştie care va fi cota de impozitare pentru clădirile pe care persoanele fizice nu le folosesc doar în scop rezidenţial, ci şi comercial (au sediul la ele acasă) şi pentru care nu există un raport de evaluare. În proiectul noului Cod fiscal, era propusă o cotă de impozitare de 2%, însă Finanţele spun că aceasta va fi redusă.

„Mai mult ca sigur această cotă va scădea, dar nu ştim încă cu cât, facem simulări“, a spus Gheorghe Marinescu, şef serviciu în cadrul Ministerului Finanţelor Publice la Direcţia Impozite şi Taxe Locale, în cadrul conferinţei „Va­loarea impozabilă a clădirilor conform noului Cod fiscal“, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu ANEVAR.

Dincolo de această problemă, o altă provocare este faptul că nu există o bază de date comună la nivel naţional pentru primării, pentru a vedea ce clădiri deţine fiecare proprietar. Mai mult, unele primării încă lucrează fără un sistem informatizat, aşa cum este cazul Primăriei Sectorului 5.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO