Eveniment

Ce scria ZF la 2 mai 2010: Ungurii au injumatatit echipa guvernamentala. Cum ar arata guvernul in varianta unei restructurari de tip ungar

Ungurii au injumatatit echipa guvernamentala. Cum ar arata guvernul in varianta unei restructurari de tip ungar
06.05.2010, 23:07 34

Prima masura anuntata de viitorul prim-ministru al Ungariei,Viktor Orban, care ar urma sa fie investit la finele lunii, a fostinjumatatirea numarului de ministere. Intr-o vreme in care inRomania se discuta de o remaniere guvernamentala si intr-o situatiein care se vede, practic, ca restructurarea sectorului public esteinfinit mai dificila decat se credea, nu ar fi o restrangere aaparatului administrativ central semnalul ca ceva se misca intr-odirectie buna?

Noul Guvern ungar

1. Ministerul Afacerilor Publice si Justitiei

2. Ministerul de Externe

3. Ministerul de Interne

4. Ministerul Economiei

- a absorbit Ministerul Finantelor

5. Ministerul Apararii

6. Ministerul Agriculturii

7. Ministerul Dezvoltarii Sociale include:

- Ministerul Sanatatii

- Ministerul Muncii

- Ministerul Educatiei

- Ministerul Culturii

8. Ministerul Dezvoltarii

a absorbit:

- Ministerul Transporturilor

- Ministerul Telecomunicatiilor

- Ministerul Energiei

- Ministerul Mediului

Cu o schema a Executivului oricum mai redusa decat a Romaniei,(care are 15 ministri cu portofolii si un vicepremier faraportofoliu) noul guvern de dreapta al Ungariei a considerat ca 12ministere (plus alti trei ministri fara portofoliu) cat are inprezent Guvernul este deja prea mult.

"Un Guvern ar trebui sa functioneze ca o corporatie. Din pacate,noi nu avem nicio corporatie in Romania", crede Adrian Izvoranu,general manager al Aliantei Confederatiilor Patronale.

In privinta ipotezei restructurarii Guvernului, Izvoranu credeca aceasta este o problema mai degraba de calitate decat decantitate.

"Problema la noi nu este neaparat de cantitate, ci de calitate.Firesc este sa stabilesti intai ce este de facut, apoi croiestiinstitutii, ministere, pentru ce este de facut. Daca s-ar face asa,poate ar rezulta ca avem nevoie de doar 10-12 ministere. Indiferentde numar, insa, ar rezulta ministere mult mai «subtiri». Este deneinteles si aproape fara sens ca Ministerul Economiei sa aiba12.000 de oameni, in vreme ce Ministerul Comertului (componenta aMinisterului Economiei - n.n.) sa nu existe, practic, decat deforma."

Un exemplu: Ministerul Economiei este aproape absent de laExpozitia Mondiala de la Shanghai, in vreme ce alte tari si-austabilit intalniri de afaceri cu ani in urma, arata el.

Restructurarea aparatului de stat este problema care apasa acumpe umerii Romaniei - este unul dintre motivele discutiilor aprinsedintre Guvern si FMI. "Din pacate, la noi exista ceea ce numim«piramida intoarsa». La baza sunt cativa «indieni», iar sus opleiada de sefi, fiecare cu masina si secretara. Situatia este multmai grava decat simpla observatie ca, in aparatul de stat, suntprea multi oameni", spune Florin Pogonaru, presedintele AsociatieiOamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Pur si simplu sunt mii de oameni care nu-si justificafunctiile. De pilda, la Ministerul Muncii sunt zeci de directiicare nu se justifica. La Ministerul Economiei sunt oameni care nuau ce cauta acolo. Ministerul trebuie sa faca politici publice, nutrebuie sa administreze participatiile statului la nu stiu cefirma. Cu 500 de oameni se pot face aceste politici publice", spuneIzvoranu.

Ce este de facut in aceasta situatie?

"Cand vorbim de restructurari, trebuie sa vorbim, in primul randde o asumare politica, chiar si cu riscul de a sti ca vei sta optani in opozitie, dar stiind ca vei intra in istorie. La unguri,socialistii (care au pierdut alegerile - n.n.) si-au asumatmasurile dure de restructurare. Nu anunti o masura dura, pentru ca,a doua zi, sa spui: «Ei, nu va fi asa de dura!»", spunePogonaru.

Incercand sa descalceasca ceva din acest paienjenis aladministratiei, ZF a propus ca fiecare salariat la stat sa apara pesite-ul institutiei cu nume, prenume, functia, salariu, data lacare a fost incadrat si cum a fost incadrat. "Este o idee buna.Insa acest lucru ar insemna ca noi, poporul, sa guvernam Guvernul.Trebuie insa mai multa transparenta in sectorul public", spuneIzvoranu

"Este un mod idealist de a privi lucrurile. Altceva este maiutil de facut. Cel care trebuie sa raspunda pentru mersul uneiinstitutii sa raspunda. Problema la noi asta este. Nu-l faci saplateasca pe cel care trebuie sa plateasca daca greseste", spunePogonaru.

Oricum ar sta lucrurile, adevarul este urmatorul: numarulfunctionarilor la stat a crescut enorm, iar cheltuielile deasemenea.

Angajarile sunt netransparente si de multe ori "pe pile".Situatia nu mai poate continua, in ciuda faptului ca salariile scadcu 25%, dupa cum a anuntat aseara presedintele Traian Basescu.

Propunere ZF:

Ce ar trebui sa aflam de pe site-ul institutiei despre fiecareangajat al statului

  • Nume
  • Prenume
  • Functie
  • Salariul
  • Cand a fost angajat
  • Cum a fost angajat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO