Eveniment

UniCredit: Economia va creste cu 0,6%

12.02.2009, 19:19 16

Cresterea economica a Romaniei va incetini in acest an la 0,6%, comparativ cu un ritm estimat pentru anul trecut la 8%, potrivit analistilor grupului UniCredit, care atrag atentia asupra nevoii de masuri adecvate pentru atragerea de finantare, proces care ar putea atenua contractia economiei.

"In pofida cresterii robuste de 8,9% din primele trei trimestre din 2008, vulnerabilitatea Romaniei si expunerea la criza financiara internationala au devenit vizibile in ultimele trei luni ale anului trecut, cand au fost inregistrate primele semnale clare privind incetinirea economiei reale. Spre deosebire de 2008, ne asteptam la o contractie dureroasa in acest an si estimam o crestere de doar 0,6%. Masuri adecvate care sa garanteze finantarea economiei reale vor ajuta la atenuarea contractiei", se arata intr-un raport al grupului italian.
Pentru anul viitor, analistii UniCredit anticipeaza o crestere economica de 2% si sunt de parere ca politica fiscala si eventuale reduceri ale ratingului de tara se numara printre riscurile cu care se confrunta Romania, ceea ce se reflecta in evolutia cursului de schimb. Astfel, proiectiile UniCredit indica pentru finele acestui an un curs de 4,5 lei/euro, iar pentru decembrie 2010 de 4,3 lei/euro.
Economistii noteaza insa ca unul dintre efectele incetinirii cresterii economice va fi reducerea deficitului de cont curent, precum si imbunatatirea perspectivelor legate de inflatie. Astfel, deficitul de cont curent ar urma sa se plaseze la 9,8% din PIB in 2009 si la 8,1% in 2010, comparativ cu 12,7% din PIB anul trecut.
In pofida imbunatatirii datelor privind deficitul de cont curent, nevoia de finantare va ramane una dintre principalele surse de ingrijorare, avand in vedere situatia internationala. Analistii sunt de parere ca, in contextul reducerii gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe la circa 40% in acest an, exista riscul diminuarii rezervelor valutare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO