Eveniment

Universitatea Harvard a anunţat statul român, care are drept de preemţiune, că îşi vinde pădurile. Romsilva nu a dat încă un răspuns

Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva

Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva

Autor: Ioana David

03.03.2014, 20:53 1503
Universitatea Harvard, unul dintre marii proprietari de păduri din România, s-a adresat statului român pentru a cumpăra suprafeţele pe care le-a scos la vânzare, acesta având drept de preempţiune pentru terenurile care sunt situate lângă cele proprietate publică.

„SC Scolopax SRL (entitatea prin intermediul căreia Universitatea Harvard a cumpărat pădurile din România – n. red.) s-a adresat regiei (Romilsva – n. red.) cu oferta de vânzare, pentru exercitarea dreptului de preemţiune“, a spus Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva. 

Potrivit legislaţiei actuale, statul român are drept de preempţiune pentru pădurile scoase la vânzare, iar dacă decide să cumpere aceste păduri, achiziţiile sunt derulate prin intermediul Romsilva, compania care administrează proprietatea statului. „În vederea exercitării dreptului de pre­emp­ţiune sau a analizei oportunităţii cum­părării de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în numele statului, a terenului care reprezintă interes, proprietarul trebuie să se adreseze ocolului silvic din cadrul RNP – Romsilva, în a cărei rază teritorială este amplasat terenul pe care doreşte să-l vândă, menţionând amplasamentul şi preţul solicitat“, a spus Adam Crăciunescu. Şeful Romsilva nu a oferit şi alte informaţii legate de acest subiect.

Vânzarea suprafeţelor deţinute de universitate are loc într-o perioadă tensionată, în condiţiile în care un fost reprezentant român al său a fost arestat, fiind acuzat de procurori pentru luare de mită.

 

A investit peste 100 mil. euro

Harvard a fost prinsă în acest fel într-o situaţie fără precedent, după ce fostul său reprezentant a fost acuzat că ar fi aranjat cu vânzătorii de păduri să mărească în mod artificial preţurile plătite de Scolopax, firma unui fond de investiţii al Harvard, în intervalul 2007 – 2008. Scolopax a fost unul dintre cei mai activi investitori în achiziţia de păduri în timpul crizei ajungând în 2010 cel mai mare proprietar privat de pădure din România, cu 35.000 de hectare. Dacă se ia în considerare un preţ de 3.000 de euro pentru un hectar, rezultă că Universitatea Harvard ar fi investit peste 100 mil. euro în pădurile din România la acel moment.

Preţurile pădurilor sunt mult mai reduse în România comparativ cu alte state din Europa, iar investitorii au mizat pe creşterea valorii acestora şi obţinerea de randamente semnificative în momentul vânzării.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Scolopax este o firmă înregistrată în prezent în Capitală, care a avut o cifră de afaceri de 11,5 milioane de lei (2,6 milioane de euro) şi pierderi de 7,9 milioane de lei (1,8 milioane de euro) în 2012. Acţionarii Scolopax sunt entitatea Phemus Corporation, care are 99,99% din acţiuni, şi persoana fizică Ernst Jonas Einar Jakobsson. Phemus Corporation este înregistrată la aceeaşi adre­să cu Harvard Managament Company (HMC), companie care administrează fonduri în valoare de 32,7 mld. dolari ale prestigioasei universităţi americane Harvard.

Reprezentanţii Universităţii Harvard spuneau în ianuarie că sunt la curent cu situaţia din România şi că adună mai multe informaţii, fără să facă şi alte comentarii.

Ulterior, reprezentanţii Harvard Management Company au anunţat că vânzarea suprafe­ţelor din România face parte dintr-un proces care a început în noiembrie 2013 şi care nu afectează angajamentul faţă de România, însă nu au oferit mai multe informaţii.

Investitorii străini au fost activi în achiziţia de păduri până în 2013, iar printre cei care au cumpărat terenuri împădurite se mai află nemţii de la Nordcapital sau austriecii de la Cascade Empire. Spre exemplu, în noiembrie 2011, Nordcapital anunţa că a achiziţionat 5.056 de hectare de teren în nord-estul României, notând la acel moment că fereastra de oportunitate din România începe să se închidă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO