Eveniment

Urmează „miercurea gazelor“ pe bursele de energie, cu oferte de 16 mil. euro, şi prima ieşire pe piaţă a GDF SUEZ

Urmează „miercurea gazelor“ pe bursele de energie,...

Autor: Radu Bostan

18.04.2014, 00:03 563

După mai multe luni în care cele două burse de gaze naturale au fost aproape ignorate de jucătorii din piaţă, lucrurile încep timid să se mişte. GDF SUEZ Energy România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale de pe piaţă, îşi va face săptămâna viitoare debutul pe bursa de mărfuri, într-o zi în care se vor „disputa“ licitaţii pentru pachete de gaze de peste 16 milioane de euro.

Suma depăşeşte valoarea totală a tranzac­ţiilor realizate până acum, de la înfiinţarea burselor în toamna anului 2013. Datele publicate de cele două pieţe centra­lizate de energie şi gaze, OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri (BRM), arată că şapte lici­taţii pentru vânzarea sau cumpărarea ga­zelor naturale au fost programate pentru aceeaşi zi, 23 aprilie. Şase dintre licitaţii se vor desfăşura pe BRM. „Va fi ziua gazelor, avem oferte şi de vânzare, şi de cumpărare. Să vedem acum câte se vor şi finaliza“, spune Adrian Gri­­­­gore, managerul ringurilor de energie şi gaze naturale administrate de compania pri­vată. Până în prezent, toate ofertele care s-au încheiat şi cu tranzacţii au fost publicate pe BRM.

Cea mai mare ofertă vine din partea OMV Petrom Gas, divizia de comercializare a gazelor din compania petrolieră deţinută de grupul austriac OMV. Petrom va încerca să vândă prin BRM o cantitate de 424.000 MWh (circa 40.000 de metri cubi) de gaze naturale din producţia proprie, cu livrarea în luna mai şi în luna iunie. Perioada de livrare se încheie exact înainte de trecerea către următoarea etapă din calendarul de liberalizare a preţului gazului intern. De la 1 iulie, preţul la care consumatorii din piaţa reglementată sunt aprovizionaţi cu gaz extras din România va creşte de la 89,4 lei/MWh la 109 lei/MWh.

OMV Petrom a fost primul producător care a testat bursele de gaze, în luna februarie, de atunci ofertând pe burse cantităţi tot mai mari de gaze. Compania va mai încerca tot miercuri să vândă un pachet de 212.000 MWh şi pe platforma de gaze a OPCOM, compania de stat care administrează şi bursa de energie electrică. La un preţ de pornire de 90,5 lei/MWh, Petrom urmăreşte să obţină aproape 20 mil. lei din oferta de pe OPCOM, sumă care ar putea fi triplă dacă tranzacţiile se încheie la aceeaşi cotaţie şi pe BRM.

 

GDF SUEZ sparge gheaţa

Până acum, tranzacţiile cu gaze de pe cele două burse s-au realizat între furnizori şi o mână de consumatori mici, anume câteva spitale şi primării. Ziua de miercuri va însemna însă prima apariţie pe o piaţă centralizată şi transparentă de gaze a unui furnizor de calibru mare, anume GDF SUEZ Energy Romania. Compania are monopol asupra distribuţiei de gaze naturale în partea de sud a ţării şi anul trecut a avut o cotă de aproape 50% din piaţa reglementată de gaze, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pe segmentul concurenţial, de unde se alimentează marii consumatori şi unde preţul gazelor este dictat de cerere şi ofertă, GDF SUEZ a fost anul trecut al cincilea mare furnizor, cu o cotă de piaţă de aproape 9%. Compania intenţionează să cumpere trei pachete de gaze naturale, care să fie livrate într-o lună, de-a lungul a şase luni şi, respectiv, de-a lungul unui an complet, cu menţiunea ca preţul să rămână fix pe întreaga durată a contractului.

Reprezentanţii GDF SUEZ Energy Romania nu au comentat decizia de a merge pe piaţa centralizată în căutarea gazului. Surse din piaţă spun însă că furnizorul ar dori să semnalizeze producătorilor de gaze naturale că doreşte o reaşezare a contractelor în funcţie de un preţ format pe bursă, chiar dacă momentan este vorba despre pachete foarte mici. Intenţia este sugerată şi de preţul maxim propus de companie în două din cele trei licitaţii, care este mai mic decât preţul prevăzut în calendarul de liberalizare al pieţei reglementate de gaze.

 

Cât mai multe gaze pe bursă

Deşi cantităţile de gaze scoase la licitaţie sunt în continuare mai mici de 1% din consumul naţional, „înteţirea“ ofertelor pe bursă vine în contextul în care Guvernul intenţionează oricum să îi oblige pe producători să-şi vândă gazele în mod centralizat şi transparent.

Un proiect de lege iniţiat de Departamentul pentru Energie şi lansat în dezbatere publică săptămâna trecută spune că producătorii vor trebui să plaseze o anume cantitate pe burse, în ideea de „a încuraja formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă“. Dacă legea va fi adoptată, cantitatea precisă de gaze care va trebui licitată va fi stabilită ulterior de ANRE.

Producătorii de gaze se pregătesc deja. Amromco Energy, un producător independent cu o cotă de 2,4% din piaţă, a fost prima companie înscrisă pe platforma de gaze a OPCOM. Pe drumul deschis de Amromco a păşit între timp şi OMV Petrom.

În ceea ce priveşte Bursa Română de Mărfuri, topul producătorilor este complet reprezentat, după ce recent şi compania de stat Romgaz (SNG) a decis să se înscrie în ringul de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO