Eveniment

Ursache: Intr-un an vom avea si banci in portofoliul AVAS

02.04.2009, 22:27 27

Mircea Ursache (PSD), seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), sustine ca anul viitor pe vremea aceasta vor intra in portofoliul Autoritatii mai multe societati bancare si comerciale ca urmare a crizei financiare.

"La anul pe timpul acesta vom vorbi de marirea portofoliului AVAS, care va cuprinde mai multe societati bancare si comerciale ca urmare a crizei", a spus Ursache pentru ZF, fara a detalia.
AVAS este succesoarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a fost comasata cu Autoritatea pentru Privatizare, institutie care a fost creata pentru a prelua si valorifica creantele neperformante ale Bancorex si Bancii Agricole.
Ursache a raspuns astfel unei intrebari legate de lichidarea portofoliului Autoritatii, procedura despre care predecesorul sau, liberalul Theodor Athanasiu, a spus ca va fi finalizata pana la finele lui 2008. In prezent, AVAS detine pachetul majoritar de actiuni la 32 de societati si participatii minoritare la alte 356 de companii. Seful AVAS a spus ca intentioneaza sa vanda pana la finele acestui an pachetele majoritare.
Urscahe, care a revenit la sefia AVAS la inceputul acestui an, a provocat reactia Bancii Nationale, dupa ce a spus ca actualul presedinte al CEC, Radu Gratian Ghetea, va fi schimbat in urmatoarea perioada, iar cel mai potrivit pentru a-i lua locul este Enache Jiru, care a mai condus banca, iar in prezent este presedinte al comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea.
Reprezentanti ai BNR au criticat demersul lui Ursache si au afirmat ca decizia finala in privinta numirii unui presedinte de banca revine Bancii Nationale. Ulterior, si ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ca nu intentioneaza sa-l schimbe pe Ghetea de la CEC. Ministerul Finantelor este reprezentantul statului ca actionar unic al CEC.
La negocierile privind impartirea pozitiilor din administratie intre PD-L si PSD, social-democratilor le-a revenit sefia CEC si a Eximbank (unde a fost deja instalat Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana).
Unele voci din partid spuneau ca Ghetea ar urma sa fie mentinut in functie de catre PSD, totusi Ursache sustine contrariul.
El a spus ca isi mentine declaratiile privindu-l pe Enache Jiru. "El este cel mai potrivit, dupa parerea mea, pentru a deveni presedinte al CEC, dar nu eu am calitatea de a face propunerea". El a afirmat ca numirea lui Jiru, despre care a spus ca nu stie daca este agreat de toti membrii PSD, ar putea avea loc in aprilie, la intrunirea Consiliului de Administratie al CEC.
Mai multi membri ai CA ar putea fi inlocuiti atunci din functie: Sebastian Vladescu, fostul ministru liberal de finante, Bogdan Hutuca, reprezentatul ANAF, Catalin Doica, fost secretar de stat la Finante, sau Alice Bitu, fost secretar de stat la finante.
De asemenea, Ursache mai spune ca si vicepresedintele CEC Gheorghe Carabasan s-ar putea retrage in aprilie de la conducerea bancii, intrucat "se apropie de varsta de pensionare". Din noul CA ar mai putea face parte si un reprezentant al IMM-urilor, a mai spus Ursache, afirmand ca propunerea sa este justificata de vreme ce capitalizarea bancii se face in sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii. 
Odata facute schimbarile in Consiliul de Administratie, s-ar putea merge inainte si cu schimbarea presedintelui CEC, mai spune Ursache. "Presedintele este numit de Consiliul de Administratie, care la randul sau este numit de Adunarea Generala a Actionarilor. BNR are doar rolul de avizare a acestor numiri", a mai spus Mircea Ursache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO