Eveniment

Ursii, lupii, cerbii si iepurii din padurile Romaniei valoreaza un miliard de euro

Ursii, lupii, cerbii si iepurii din padurile Romaniei valoreaza un miliard de euro
03.08.2009, 00:00 963

Padurile din Romania, care ne pozitioneaza la jumatatea clasamentului in randul tarilor europene dupa suprafata, adapostesc peste doua milioane de ursi, cerbi, iepuri sau lupi in valoare de un miliard de euro, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS) si celor privind taxa medie de vanatoare stabilita de Ministerul Agriculturii in 2001 pentru fiecare animal impuscat.

Calculul este facut in functie de numarul animalelor si pasarilor estimate la nivel national, chiar daca legea nu permite vanarea in totalitate a acestora. Anul trecut au fost vanate doar 213.000 de pasari si animale.

Cel mai valoros animal este ursul, a carui taxa de vanatoare este cuprinsa intre 5.000 de euro si 7.000 de euro, in functie de speciile de vanat si de greutate, dar calculat dupa numarul de exemplare, iepurele de camp ar aduce cei mai multi bani organizatiilor de vanatoare si Romsilva, chiar daca tariful de vanatoare incepe de la 25 de euro si ajunge pana la 500 de euro. In 2008, numarul iepurilor de camp a fost estimat la un milion. Urmatoarele locuri sunt ocupate de caprior si cerbul comun, care valoreaza aproximativ 240 mil. euro si respectiv 177 mil. euro. Anul trecut erau peste 160.000 de capriori si peste 35.000 de cerbi comuni. Taxa medie de vanatoare este de 1.500 de euro pentru un caprior si 5.000 de euro pentru un cerb.

Daca ar fi vanati, mistretii si caprele negre ar aduce proprietarilor de paduri 43 mil. euro din taxele de vanatoare. Suma minima platita de vanatori pentru impuscarea unui mistret este de 250 de euro, dar animalele mai mari ajung sa valoreze si 750 de euro, in timp ce capra neagra este vanata la un pret mediu de 2.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO