Eveniment

Va fi 2015 primul an de creştere pe piaţa construcţiilor după criză?

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO. Fotograf: Silviu Matei

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO. Fotograf: Silviu Matei

Autor: Ioan Dornescu

20.05.2015, 00:04 1513

Piaţa construcţiilor a înregistrat un minus de 4% anul trecut, până la 8,9 miliarde euro, reprezentând cel mai scăzut nivel consemnat de acest sector de la începerea crizei, potrivit informaţiilor anunţate de Asociaţia Română a Antrepre­norilor de Construcţii (ARACO), una dintre cele mai importante organizaţii care reprezintă interesele industriei.

Datele de la Statistică spun că în luna martie volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat un plus de 9,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, confirmând tendinţa de creştere a sectorului de cons­trucţii care s-a făcut sim­ţită în piaţă şi în primele două luni din 2015. În intervalul ianuarie - martie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de T I 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 13,4%, respectiv cu 12,5%.

Preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu, vine la ZF Construction & Infra­struc­ture Summit’ 15, în cali­tate de speaker, alături de mai mulţi manageri privaţi, dar şi reprezentanţi ai unor entităţi de stat. La finele lunii martie, şeful ARACO spunea că speră la o creştere a pieţei în acest an, una dintre condiţiile esenţiale în acest sens fiind lansarea efectivă a proiectelor bugetate.

Va reveni pe plus piaţa construcţiilor în 2015? În ce condiţii se poate ajunge la creşteri sustenabile? Cât de departe se află sectorul de profil de anii de boom, când se mândrea cu o pondere importantă în PIB şi îşi aducea contribuţia la creşterea economică? Evoluţia pieţei construc­ţiilor, principalele provocări ale jucătorilor activi şi stadiul principalelor proiecte private sau publice care pot readuce bunăstarea sunt teme care îşi vor afla răspuns în cadrul ediţiei din acest an a ZF Construction & Infrastructure Summit, eveniment care va avea loc marţi 26 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO