Eveniment

Va reusi Guvernul sa adune venituri bugetare in crestere cu 19% fata de 2008?

Va reusi Guvernul sa adune venituri bugetare in crestere cu 19% fata de 2008?
22.01.2009, 19:01 24

Bugetul pentru 2009 va fi aprobat joia viitoare de Guvern, insa deocamdata exista foarte multe necunoscute, una dintre putinele certitudini fiind dorinta autoritatilor de a reduce deficitul bugetar spre 2% din PIB. Tinta este considerata de analisti destul de optimista si chiar nerealista, ca si prognoza privind ponderea veniturilor in PIB, de 32,1%.

Desi pana acum au avut loc multe discutii pe tema bugetului, nu s-au stabilit inca procentele exacte pentru fiecare minister, iar ministrii cabinetului Boc au primit "tema pentru acasa" sa stabileasca unde fac reduceri de cheltuieli pentru ca, pe ansamblul bugetului, sa nu se depaseasca tinta de deficit de 2% din PIB. Solicitarile ministerelor risca sa impinga bugetul catre un deficit de 9% din PIB, fara a lua in considerare si masurile anticriza, care vor fi aprobate tot joi.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a asigurat si oficialii europeni de la Bruxelles ca Guvernul va mentine deficitul la 2% si acesta nu va ajunge la nivelul de 7,5%, prognozat de Comisia Europeana.
Analistii sustin ca o diminuare a deficitului bugetar de o asemenea amploare este nerealista, avand in vedere baza foarte nefavorabila, respectiv deficitul de peste 5% inregistrat in 2008. O tinta de deficit de 2% din PIB este de dorit, insa pare greu de realizat numai pe baza masurilor anuntate pana acum care vizeaza doar reduceri de cheltuieli, analistii sustinand ca s-ar putea sa fie nevoie sa se umble si la partea de venituri.
Finantele si-au propus sa incaseze in acest an venituri bugetare de circa 186 mld. lei, reprezentand 32,1% din PIB-ul estimat la 579 mld. lei, cu 19% peste valoarea sumelor incasate efectiv in 2008, de circa 30,9% din PIB.
"Noul Guvern are acum o misiune foarte dificila: sa consolideze politica fiscala intr-o perioada de incetinire economica semnificativa. Avand in vedere situatia economica, cresterea veniturilor guvernamentale va fi mai redusa decat avansul PIB-ului nominal in 2009, care va fi probabil in jur de 5-7%. O crestere a incasarilor cu 19% ar fi foarte impresionanta", spune Kenneth Orchard, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Services. El sustine ca cea mai mare ingrijorare a agentiei de rating cu privire la Romania a fost aceeasi in ultimii ani, respectiv politica fiscala, care a fost prociclica.
"Cheltuielile guvernamentale au crescut foarte repede in timpul anilor de boom si au fost orientate spre necesitatile curente, respectiv salarii, pensii si subventii, mai degraba decat spre investitii. Reducerea impozitelor a marit, de asemenea, dezechilibrele economice. Deficitul bugetar din 2008 a fost mai ridicat si din cauza cheltuielilor mari dinaintea alegerilor", a explicat Orchard. Avand in vedere noile prognoze privind evolutia economica in 2009, care merg chiar pana la recesiune, analistii considera ca este putin probabil sa obtinem o pondere a veniturilor in PIB atat de buna, de 32,1%.
"Noi ne mentinem cifra de deficit de 5,5% pentru 2009 in asteptarea legii bugetului pentru acest an. Daca nu se vor anunta masuri suplimentare de reducere drastica a cheltuielilor si/sau majorare a veniturilor, cel mai probabil vom revizui crescator prognoza de deficit bugetar", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
La randul lui, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, apreciaza ca, in conditiile in care economia nu va functiona la fel de bina ca in 2008, veniturile bugetate de Guvern sunt extrem de optimiste. "Pana acum concentrarea a fost pe reducerea cheltuielilor, dar si veniturile ar putea sa genereze surprize negative".
In conditiile actuale, cand companiile anunta reducerea productiei pentru acest an si disponibilizari si tot mai multe dintre acestea nu au posibilitatea sa achite nici taxele si impozitele aferente anului 2008, este greu de crezut ca s-ar putea inregistra o crestere a veniturilor, spune Melania Hancila, sefa departamentului de cercetare al Volksbank.
Majorarea impozitelor actuale nu este vazuta de analisti ca o solutie oportuna, daca dorim sa stimulam economia si sa ne mentinem atractivitatea pentru investitorii straini. Orice majorare de impozite va conduce, mai degraba, la majorarea creditului fiscal si la reintoarcerea unor activitati in economia neagra, sustin analistii. "Singurele variante oportune ar fi o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene, precum si gasirea unei solutii pentru impulsionarea creditarii astfel incat companiile sa aiba acces facil la finantare la costuri suportabile", spune Hancila.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, apreciaza ca prognoza de crestere a veniturilor cu 19% poate fi una optimista in contextul economic actual, insa puncteaza ca totul depinde de evolutia economiei si de capacitatea contribuabililor de a plati taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO