Eveniment

Vanzarile de locuinte noi s-au prabusit cu 80% si se fac cu cash

01.03.2009, 18:22 17

In cea de-a doua jumatate a anului trecut vanzarile de locuinte din Bucuresti s-au prabusit cu peste 80%, fiind vandute doar 600 de apartamente in proiecte noi, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Studiul a luat in calcul doar proiectele cu peste 200 de unitati si a monitorizat vanzari de 3.300 de apartamente in al doilea semestru din 2007. In conditiile in care numarul ansamblurilor rezidentiale a crescut considerabil intre 2007 si 2008, vanzarile dezvoltatorilor au cunoscut o depreciere chiar mai mare, tinand cont ca un numar mai mic de apartamente vandute a fost impartit intre mai multe proiecte.
Situatia actuala este provocata atat de nivelul ridicat al dobanzilor si de accesul dificil la finantare, dar si de asteptarile persoanelor care dispun de lichiditati ca pretul locuintelor sa scada.
Astfel se face ca majoritatea tranzactiilor care se fac in aceasta perioada au loc cu o pondere ridicata de cash, ceea ce permite cumparatorilor si o pozitie mai puternica de negociere a pretului cu dezvoltatorii.
Colliers apreciaza ca achizitia cu bani lichizi va reprezenta o pondere importanta din tranzactii in acest an si da exemple de apartamente vandute in ultimele doua luni in Cotroceni, Bucur Obor, Turda sau in ansamblurile Rose Garden din Colentina si Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii.
Pe fondul scaderii numarului de tranzactii, o parte dintre dezvoltatori s-au vazut nevoiti in ultimele luni sa opereze reduceri de preturi, fie direct, fie prin derularea unor diferite promotii, prin care sunt oferite masini, mobilier sau loc de parcare gratuit la achizitia unei locuinte.
Printre proiectele in care au fost anuntate reduceri de preturi in ultima perioada se numara ansamblul rezidential InCity din cartierul bucurestean Dristor, Primavara Ghencea sau Romfelt Plaza din zona Doamna Ghica, majoritatea dezvoltatorilor sustinand ca discounturile sunt mai mari pe masura ce clientii sunt dispusi sa achite o mai mare parte din bani de la semnarea antecontractului.
Reducerile dezvoltatorilor sunt mult mai mici decat in cazul apartamentelor vechi din Bucuresti, la care preturile au scazut cu circa 35% in ultimul an, pana la un nivel mediu de circa 1.300-1.400 de euro/mp. Cu toate acestea, in mai multe proiecte din Capitala, realizate in special la marginea orasului, preturile au ajuns in prezent la niveluri de circa 1.000 de euro/mp construit.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO