Eveniment

Efectul Prima Casa: Vanzatorii incep sa afiseze preturi mai mari. A atins piata fundul sacului?

Vanzatorii de apartamente incep sa urce preturile
30.06.2009, 00:00 129

Preturile la apartamentele vechi din Capitala au inregistrat un declin de doar 1% in iunie fata de luna precedenta, dupa scaderi de peste 4-5% in fiecare luna din acest an, potrivit indexului imobiliar ZF.

Vanzatorii de apartamente cu preturi mai mici din Capitala, de sub 80.000 de euro, au inceput sa creasca preturile incepand cu iunie, ca urmare a cererii mai ridicate din partea celor care asteapta sa ia un credit prin programul „Prima Casa", care va debuta in iulie, sustin oficialii Guvernului. Astfel, in zone mai ieftine, precum Oltenitei, Vitan Mall, Colentina si 13 septembrie s-au afisat preturi mai mari cu peste 5% fata de luna precedenta.
„S-a observat in a doua jumatate a lunii iunie o usoara crestere de 4-5% a preturilor la apartamentele de sub 80.000 de euro. Explicatia este programul Prima Casa. Sunt foarte multi vizitatori, foarte multi interesati sa cumpere o casa, chiar daca programul nu a inceput inca. Si cand proprietarii vad ca au cate zece vizitatori pe zi, nu mai scad preturile, ba chiar le maresc. Am pierdut multe vanzari din cauza ca proprietarii au marit preturile", spune Daniel Raeceanu, director general al agentiei imobiliare Rasig Group.
Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune de asemenea ca s-a sesizat o usoara revenire a preturilor la apartamentele vechi din Capitala, chiar dupa anuntul programului Prima Casa, si ca acum proprietarii sunt in expectativa. „A fost o usoara revenire a preturilor. In zonele limitrofe, preturile nu au mai scazut, poate au fost chiar usoare cresteri. Acum proprietarii nu mai sunt dispusi sa ofere discounturi sau sa mai negocieze preturile la apartamentele ieftine. Nu mai discuta, asteapta programul Prima Casa. La apartamentele scumpe in schimb se negociaza fara probleme de la 120.000 la 100.000", spune Ilie.
 
Vand cate trei apartamente pe zi
Mai mult decat atat, chiar si potentialii cumparatori care nu se incadreaza in conditiile prevazute de „Prima Casa" se grabesc sa cumpere acum o locuinta, gandindu-se ca vor creste preturile in lunile urmatoare.
„Din octombrie 2008 nu ni s-a mai intamplat sa vindem cate trei case pe zi, asa cum s-a intamplat in iunie. Asta din cauza ca si cei care nu sunt eligibili pentru Prima Casa scot acum bani din buzunar sa cumpere, gandindu-se ca daca mai asteapta, preturile vor creste", mai spune Raeceanu.
Insa in unele zone din Bucuresti s-au inregistrat in continuare scaderi, de peste 10% in iunie fata de luna mai. Cele mai mari scaderi au fost in zonele 1 Mai, Berceni, Stefan cel Mare, Dristor, Brancoveanu si Mihai Bravu. In zone precum Alba Iulia, Unirii si Militari, oferta de preturi din partea vanzatorilor a ramas aproape neschimbata in ultima luna, potrivit indexului imobiliar ZF. Indexul este realizat pe baza anunturilor de vanzare la apartamentele de trei camere, publicate pe site-ul anuntul.ro si ia in considerare doar apartamentele din perioada 1980-1990, cu o suprafata cuprinsa intre 70 si 80 mp.
Preturile la apartamente au inregistrat anul acesta scaderi de pana in 50% fata de nivelul de anul trecut.
In luna iunie, reducerile s-au mentinut in intervalul 30-50%, in functie de zona.
Cele mai mari scaderi fata de anul trecut au fost in zonele Berceni, Crangasi, Brancoveanu si Oltenitei, de 48-50%. Desi luna iunie este prima din an in care piata imobiliara da semne de revenire, consultantii imobiliari spun ca nivelurile de pret si de volum al tranzactiilor din 2008 sunt aproape imposibil de atins. Daca piata se stabilizeaza si vor urma din nou cresteri de preturi la apartamentele din Bucuresti, in cat timp vom reveni la nivelul de anul trecut?
„Poate peste sase-sapte ani", spune Raeceanu. „Asta pentru ca anul trecut, preturile si cresterile erau ireale."
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO