Eveniment

Vedetele investitiilor straine: Cipru si Antilele Olandeze

12.12.2005, 19:56 28

Ciprul si Antilele Olandeze, cunoscute paradisuri fiscale, sunt doua dintre principalele zone de rezidenta a investitiilor straine realizate in 2004.

Potrivit ultimelor date prelucrate de Banca Nationala a Romaniei, din totalul fluxurilor nete de 5,183 mld. de euro in 2004, Ciprul detine o pondere de 15%, in timp ce Antilele Olandeze au contribuit in proportie de 9%.

Din totalul investitiilor straine atrase anul trecut, participatiile la capital au reprezentat 3 miliarde de euro, in timp ce profiturile reinvestite au insumat 1,452 miliarde de euro.

De asemenea, datele bancii centrale arata ca romanii au vandut in 2004 la casele de schimb nu mai putin de 7,5 miliarde de euro, in timp ce cumpararile s-au ridicat la 4 miliarde, rezultand un sold de vanzari nete in valoare de 3,5 miliarde de euro.

Potrivit ultimelor date revizuite, stocul de investitii straine directe atrase de Romania incepand din 1990 a ajuns la 15 miliarde de euro. Spre comparatie, numai anul trecut Polonia a atras aproape 8 miliarde de euro.

Circa 45% din investitiile care au intrat in Romania s-au dus in sectoare precum industria prelucratoare, metalurgia, industria alimentara si mjloacele de transport.

Graeme Justice, rezidentul FMI la Bucuresti, avertizeaza ca investitiile nu trebuie privite cu prea mult optmism ca sursa de corectare a deficitului de cont curent. "Ritmurile ridi-cate de crestere a investitiilor atrase de Polonia si Cehia nu s-au transferat in cresteri economice pe masura. Au crescut si investitiile, dar si deficitele externe, deci nu exista motiv de relaxare a politicilor macroeconomice atunci cand investitiile straine sunt mari", a spus Justice.

Pana la finele saptamanii trecute, autoritatile sustineau ca anul trecut Romania a atras investitii straine de 4,1 mld. euro, dar adoptarea unui nou mod de raportare a adus un plus de un miliard de euro. Noutatea consta in trecerea profitul reinvestit in categoria investitie straina.

"Este vorba de trecerea la metodologia europeana, care presupune includerea profitului reinvestit in volumul investitiilor straine", a explicat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In plus, noul mod de raportare arata ca in 2004 deficitul contului curent a fost de 5,1 miliarde de euro (8,7% din PIB), fata de 4,46 mld. euro (7,6% din PIB), cat arata statistica oficiala pana in prezent. Diferenta este explicabila prin luarea in considerare a profiturilor repatriate de companiile straine din tara noastra.

Acest nou mod de calcul presupune insa o intarziere de aproape un an. La fel s-a intamplat si acum, cand datele revizuite au fost publicate in Programul Economic de Preaderare (PEP), alcatuit de CNP.

Metodologia este acum la al doilea an de utilizare, dar nu poate fi aplicata si retroactiv, pentru a corecta datele privind investitiile inainte de 2003. Schimbarea cifrelor la un an distanta de prima raportare statistica pune sub semnul intrebarii studiile si rapoartele internationale privind investitiile straine in Romania.

Potrivit datelor din PEP, Romania va atrage anul acesta investitii straine directe in valoare de 4,1 mld. euro, dar presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Ana-Maria Cristina, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca "ne mentinem prognoza pentru sfarsitul anului, de 3,2 - 3,8 mld. euro investitii straine directe".

Investitiile straine atrase in 2004 au atins o valoare record pentru Romania, urmatorul varf fiind asteptat in 2006 cand se estimeaza ca numai privatizarile BCR si CEC vor aduce peste 3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO