Eveniment

Veşti bune de la ANRE: Curentul electric livrat populaţiei s-ar putea ieftini cu 3,5% de la 1 iulie

Veşti bune de la ANRE: Curentul electric livrat...

Autor: Dan Straut, Mediafax

22.05.2018, 15:50 455

„În urma implementării noii metodologii de stabilire a modului de calcul şi a condiţiilor de avizare a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) obligaţi şi furnizorii de ultimă instanţă opţionali clienţilor finali, în şedinta Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile preţului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 - 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de reţea. Astfel, valoarea preţurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.

„În 3 zile lucrătoare de la data aprobării valorii preţurilor maxime pentru fiecare zonă de reţea, FUI obligaţi trebuie să transmită la ANRE, spre avizare, preţurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 - 30 iunie 2019. Preţul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu preţul maxim stabilit de ANRE în şedinţa Comitetului de reglementare de astăzi. ANRE va aviza preţurile propuse de către FUI obligaţi până la data de 31 mai 2018”, precizează Autoritatea.

În perioada 1-25 iunie 2018, ANRE va desemna FUI opţionali pentru fiecare zonă de reţea, care vor vinde energie electrică la un preţ cu discount faţă de preţurile avizate pentru FUI obligaţi. Potrivit ANRE, „un client casnic îşi va putea schimba oricând şi fără costuri FUI obligat cu un FUI opţional, care păstrează obligaţia de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleaşi condiţii de siguranţă şi calitate”.

ANRE reaminteşte, totodată, că în urma finalizării calendarului de dereglementare, începând cu 1 ianuarie 2018, furnizarea energiei electrice nu se mai face la preţuri aprobate de ANRE.

„În prezent, clienţii casnici au posibilitatea de a-şi schimba gratuit - în maximum 21 de zile - furnizorul şi pot încheia contracte ȋn regim concurenţial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piaţa de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. În acest sens, ANRE recomandă clienţilor casnici să parcurgă, cu atenţie, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte”, se mai arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO