Eveniment

Veşti proaste pentru români: Scumpirea gazelor este iminentă, preţurile ar putea creşte din octombrie cu 5%

Veşti proaste pentru români: Scumpirea gazelor este...

Autor: Dan Straut

11.09.2018, 15:16 826

Având în vedere mai mulţi factori care presează preţurile gazelor, analistul Dumitru Chisăliţă anticipează, pentru MEDIAFAX, o scumpire pe care o consideră iminentă cu 2% până la 5% a gazelor de la 1 octombrie.

„Metodologia de stabilire şi de corecţie a preţurilor arată că de la ultima scumpire, operată la 1 august, preţurile de achiziţie la gaze au crescut cu 2% până la 5% şi la fel au crescut şi tarifele de distribuţie. Astfel că este iminentă o scumpire proporţională, care ar trebui să intervină de la 1 octombrie. Desigur, o hotărâre în acest sens o va lua sau nu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar factorii de presiune sunt evidenţi”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor, pentru MEDIAFAX.

„O astfel de hotărâre poate fi luată acum sau, dacă nu, ANRE va fi în situaţia de a scumpi la iarnă gazele şi atunci vorbim de 7% până la 10%. La fel mă aştept şi pentru trimestrul I 2019”, a mai spus Chisăliţă.

El a mai adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, orice factor de creştere la nivelul operatorilor trebuie inclus şi recunoscut în costuri, astfel că scumpirea gazelor în a doua lună de toamnă este cu atât mai greu de evitat.

Preţul gazelor livrate consumatorilor casnici a crescut cu 5,83% din 1 august, în urma unei decizii a Comitetului de reglementare al ANRE, adoptată în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final.

Solicitările au venit, în această vară, ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat.

În perioada ianuarie 2013 - aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici. Apoi, în perioada aprilie 2017 - martie 2018, preţul mediu a crescut de la 67,99 lei/MWh la 73,85 lei/MWh. Iar preţul de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, conform contractelor încheiate pe piaţa centralizată, cu livrare în perioada august 2018 - martie 2019, a crescut de la 77,72 lei/MWh la 80,25 lei/MWh.

Cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 - martie 2019, de 75,56%, ANRE menţionând că nu a avut şi nu are competenţe în stabilirea nivelului acestor preţuri.

Preţul gazelor naturale din import, stabilit pe piaţa concurenţială, a crescut în perioada aprilie 2017 - martie 2018 de la 80,14 lei/MWh la 94,58 lei/MWh.

Autoritatea de reglementare are obligaţia să stabilească preţul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziţiei gazelor naturale făcute de furnizori din pieţele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuţie, de înmagazinare şi de furnizare - care sunt, în continuare, reglementate de ANRE. Tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017 - iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, iar tarifele de distribuţie au crescut cu 0,7%, a precizat ANRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO