Eveniment

Viaţă grea pentru constructori: lucrările de infrastructură au încheiat anul trecut cu un minus de 20%

Viaţă grea pentru constructori: lucrările de...

Autor: Andreea Neferu

16.02.2015, 00:07 353

Lucrările de construcţii au înregistrat anul trecut o scădere de 6,7%, indicând cât de fragil a continuat să fie sectorul de profil şi în 2014, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Cel mai important declin s-a înregistrat în zona construcţiilor inginereşti (sau de infrastructură), o scădere de 21,8%, ce poate fi explicată prin reducerea în primele luni ale anului a sumelor destinate investiţiilor publice, ca urmare a deciziei guvernului de a urmări o politică de reducere a deficitului bugetar.

Deşi în primele 11 luni execuţia bugetară arăta că în total cheltuielile pentru investiţii ale statului (din buget şi din fonduri externe) au scăzut cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la nivelul întregului an Ministerul de Finanţe a raportat o creştere de 2,5% a cheltuielilor de investiţii. Această creştere nu este însă vizibilă în evoluţia lucrărilor de construcţii inginereşti, din cauza faptului că sumele ce au intrat la cheltuielile de investiţii în decembrie au fost reprezentate de plata unor lucrări anterioare, potrivit informaţiilor ZF.

 Scăderi au existat anul trecut şi în zona de reparaţii capitale (-17,9%), precum şi în domeniul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente, care au pierdut 9%. O scădere ceva mai mică a fost în zona lucrărilor de construcţii noi, care au înregistrat un minus de 3,2%. Pe de altă parte, singurele segmente care au avut un an mai bun au fost cel al clădirilor rezidenţiale, care a raportat un plus de 32,6%, precum şi cel al clădirilor nerezidenţiale, care au crescut cu 16,6%. Aceste creşteri nu au fost suficiente pentru a echilibra în ansamblu lucrările de construcţii.

Piaţa construcţiilor în ansamblu a ajuns anul trecut la o valoare de 8,2-8,6 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). Acest sector oferă de lucru pentru circa 350.000 de angajaţi.

Comisia Naţională de Prognoză estima la finalul anului trecut că sectorul construcţiilor îşi va relua creşterea începând din 2015, când va înregistra un plus de 5,4%. De altfel, un element important care ar putea stimula piaţa construcţiilor anul acesta, mai ales în domeniul infrastructurii, este faptul că sumele alocate României de Comisia Europeană în exerciţiul financiar 2007-2013 mai pot fi consumate doar până la finalul lui 2015, ceea ce înseamnă că statul va trebui să stimuleze lucrările pe şantiere anul acesta pentru a nu pierde banii europeni.

În total, piaţa a cunoscut un declin de circa 45% în perioada de criză, de la 15,3 mi­liarde de euro în 2008 la 8,2-8,6 miliarde de euro anul trecut.

Construcţiile au avut o contribuţie de 7,9% în PIB în 2013, în contextul în care în 2008 aveau o pondere de 11% şi contribuiau cu o treime la creşterea economică de la acea vreme, care ajungea la peste 7%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de INS. Sectorul construcţiilor, altădată un motor de creştere economică, a ajuns însă să aibă un impact negativ, de -0,2%, la avansul PIB din primele nouă luni ale anului trecut, de 2,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO