Eveniment

VIDEO LIVE Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, în Parlament la Bucureşti: Trebuie ca România să poată deveni membră a spaţiului Schengen cât mai curând posibil, deoarece e un loc binemeritat

VIDEO LIVE Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei...

Autor: Mediafax

11.05.2017, 10:59 1533

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker se află joi în vizită în România, ocazie în care va susţine un discurs în plenul Parlamentului şi se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu.

  • Ultima oara am venit aici in 2003. Este o adevarata onoare sa pot sa vorbesc astazi in Parlament, care reprezinta poporul roman, un popor curajos, angajat si pe care il iubesc de atata timp, daca nu din totdeauna.
  • Anul acesta sarbatorim 10 ani de la adrearea Romania la UE si imi amintesc cu emotie de 1 ian 2007 o data istorica la care Romania a intrat in cercul natiunilor europene. Cu acea ocazie ne-am unit si astfel Europa a aderat la aceasta familie la fel ca celelalte popoare ale UE trecand peste toate problemele create de cele doua razboaie mondiale si sunt mandru ca am participat indeaproape la acest moment crucial pentru viata UE si vreau sa vorbesc despre reconcilierea istoriei si a geografiei europene.
  • Am sustinut intotdeauna aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Blaise Pascal spunea ca ii plac lucrurile care merg impreuna iar Romania si UE sunt lucruri care merg impreuna pentru ca Romania si UE sunt legate printr-o comuniune a destinului. V-am insotit la vremea aceea ca prmier luxemburgheze in acest drum al aderarii. I-am cunoscut pe presedintii si prim-ministrii din Romania democratica si multumesc Ro pt numeroasele distinctii si marturisiri de prietenie pe care mi le-ati oferit.
  • Este un simbol puternic, o relatie stransa.E o poveste de inima, de mai multe inimi care bat impreuna si care impartasesc aceleasi ambitii.
  • Iata ce bogatie ne-a adus Romania odata cu aderarea ei. Ma gandesc la cultura romana, la intelectualii romani, sau altii care au participat la tragediile din secolul al 20-le prin curajul lor. Prin aderarea Romaniei, UE isi face prezenta in zona Marii Negre. UE prin primirea Romaniei in sanul sau a capatat mai multa putere la nivel international si a pus accentul pe tanara democratie in sfera europeana impartasind aceleasi valori si aceleasi ambitii. Nu este o intamplare ca am incredintat dnei comisar Corina Cretu sarcina politicii de solidaritate europeneana, prin excelenta, politica de coeziune. La Bruxelles, dna Cretu face o munca extraordinara. Intre 2007 si 2013 fondurile europene au oferit Romaniei spirjin prin IMM-uri, start-up-uri si crearea de locuri de munca. (...) Acest drum a fost unul dificil, care a cerut multe din partea tuturor. As vrea sa o felicit pentru curajul poporului roman si pentru conducatorii sai care aveau busola europeana in mana. Acest curaj, aceasta vointa m-au impresionat intotdeauna.

Citiţi mai multe pe Mediafax.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO