Eveniment

Video ZF Live. Dan Barna, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene: Cum iei granturi de 24.000 de euro prin România Start-Up

Autor: Alexandra Marcu

21.07.2016, 00:05 2665
Noul program de finanţare euro­pea­nă pentru antreprenoriat, România Start-Up, oferă 24.000 de euro celor care vor să îşi dezvolte propria afacere, şi dacă reuşesc ca după un an să ge­ne­reze vânzări de minimum 12.000 de euro, vor primi încă 16.000 euro. „Cei care doresc să se implice în program pri­mesc un grant şi trebuie să creeze mi­nimum 30 de afaceri antreprenoriale pe proiect“, a spus Dan Barna, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Euro­pe­ne, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Cei 16.000 de euro pot fi folosiţi pentru dezvoltarea afacerii, marketing, e­chi­­pamente, dotări şi alte elemente ne­cesare businessului.“ Cei care au un plan de afaceri sustenabil şi credibil şi re­uşesc să acceseze fonduri europene au obli­­gaţia de a crea două locuri de muncă.
 
Barna spune că noul mecanism de finanţare pentru antreprenoriat este mai creativ faţă de programele anterioare. „Pot fi îmbunătăţite lucrurile pe partea de consultanţă, beneficiari sau blocaje. Lucrurile au evoluat atât în România, cât şi în Europa, iar mecanismul de obţinere a fondurilor europene pentru antreprenori trebuie îmbunătăţit.“
 
România Start-Up este un proiect structurat în trei secţiuni, astfel că în primul an vor fi selectaţi minimum 300 de şomeri sau angajaţi care vor să se implice în activităţi antreprenoriale şi care vor să fie instruiţi pe parcursul unui an de zile. În cadrul cursurilor, participanţii va trebui să realizeze câte un plan de afaceri, iar o comisie de specialitate va face o selecţie transpa­rentă şi va alege 10% din proiectele pe care le cred viabile pentru piaţa din România. „Antreprenorii trebuie să genereze planuri de afaceri suficient de bune şi de credibile pentru a merita să fie finanţate“, a completat Barna. Proiectul este finanţat cu 105 milioane de euro, bani europeni. Beneficiarul programului îşi va asuma rolul de mentor şi îi va învăţa pe cei 300 de oa­meni cum să facă afaceri. La sfârşit, co­misia de evaluare va selecta 30 de pla­nuri de afaceri care vor primi câte 24.000 euro fiecare, iar dacă reuşesc să aibă în­ca­sări de 12.000 euro vor mai beneficia de încă 16.000 de euro. A doua fa­ză a proiec­tului se va desfăşura pe du­rata a 18 luni, când persoanele selectate îşi vor înfi­inţa propriile companii, iar în următorul an firmele acestora trebuie să funcţioneze.
 
Ghidul programului România Start-Up este în consultare. 
 
El estimează că pro­gra­­mul va crea circa 2.000 de locuri de muncă, aproximativ 1.500 de IMM-uri şi va forma peste 10.000 de persoane în domeniul antreprenoriatului. „Ţa­ra este mai antreprenorială decât cre­dem, dar nu am avut mecanisme de e­ducaţie în rândul tinerilor în spirit an­tre­­pre­norial. Antreprenoriatul era văzut ca o combinaţie, nu ca un business.“
 
Dan Barna a punctat faptul că minis­terul încearcă să simplifice in­formaţiile şi procedurile din spatele lor, precum şi modalităţile de plată. „Întâr­zierile au generat multe dificultăţi împingând beneficiarii în situaţii de insolvenţă total nemeritate.“
 
Piata aşteaptă fondurile europene ca fiind singura posibilitate de finanţare, iar la nivel antreprenorial se întâlneşte abordarea că statul e dator să aibă grijă de business-ul meu, a completat acesta în cadrul emisiunii ZF Live.
 
Dan Barna este secretar de stat şi a venit în Ministerul Fondurilor Euro­pene în contextul post-Colectiv, după ce ultimii zece ani i-a petrecut de cealaltă parte a baricadei.
 
 
Ce a mai spus Dan Barna:
 

- Este o provocare mare pentru beneficiarii finanţării, există o margine a cheltuielilor pentru administrarea programului.

 

- În bugetul proiectului sunt stipulate două tipuri de cheltuieli: subventia “de minimis” alocata pentru proiecte şi o componentă de cheltuieli directe: salariile experţilor care îi susţin pe tineri.

 

- Daca nu există educaţie şi valori în spiritul  unui antreprenoriat cumpătat, e greu pentru societate să genereze dezvoltarea acestui sector.

 

- Generaţiile actuale au un nivel mai mare de asumare, iar acest program le dă şanse reale celor care au potenţial.

 

- Avem şanse să atragem mai multe fonduri europene faţă de până acum. În programul 2007-2013 am avut o rată de 68%, dar o să ajungem la 75%. Pe următorul interval o să trecem de 90%.

 

- În fiecare program au fost elemente de succes şi elemente de blocaj care pot fi utilizate in prezent ca lectii invatate.

 

- Facem o analiză pentru a vedea care a fost impactul acestor fonduri, evident e mai mic decât ne-am dorit, au fost probleme complexe, dar nu vreau să se genereze impresia că programul a fost total eşuat.

 

- Avem o redundanţă în a citi fiecare literă în cel mai prost fel posibil.

 

- România a crescut în ultimul an şi jumătate absorbţia si prin proiectele retrospective pentru acele autorităţi publice care au respectat principiile de transparenţă şi in cazul fondurilor nationale si au recuperat astfel de la UE o parte din bani investiti initial din bugetul propriu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO