Eveniment

VIDEO ZF Live. Dinu Bumbăcea, partener KPMG: Costurile administraţiei pot fi reduse cu 10% prin centralizarea achiziţiilor publice; unele departamente pot fi externalizate

Autor: Roxana Rosu

12.05.2017, 00:05 522
Costurile administraţiei publice pot fi reduse cu 10% prin centralizarea achiziţiilor publice, iar eficienţa insti­tuţiilor centrale şi locale poate fi mărită prin externalizarea unor servicii, precum contabilitatea, salarizarea sau IT-ul, a spus Dinu Bumbăcea, partener la KPMG, la ZF Live.
 
„Diferenţa între administraţia publică şi companii nu e mare în ceea ce priveşte zona de contabilitate, salarizare, achiziţii. Pe achiziţii există deja  o încercare de centralizare pentru spitalele publice. Centralizarea tuturor achiziţiilor ar reduce şi costurile, pentru că se cumpără volume mai mari.  Pe de altă parte, prin centra­li­zare, administraţiile locale şi alte instituţii pierd din control“.
 
În schimb, liderii acestor instituţii, inclusiv primari sau prefecţi,  se pot ocupa mai mult de corebusiness, de adminis­trarea oraşelor, de politici publice, lăsând achiziţiile, IT-ul,  salarizare în grija altora.
 
KPMG a realizat recent o analiză, „Vi­ito­rul unui guvern agil“, care propune im­ple­­mentarea unor centre de servicii† par­tajate, care să centralizeze anumite de­par­­tamente ale administraţiei publice, lo­cale şi centrale. Succesul implementării unor astfel de structuri se bazează într-o măsură foarte mare pe standardizarea proceselor şi a platformelor tehnologice, o provocare de luat în seamă considerând varie­tatea sistemelor folosite în prezent în sec­torul public, ca de altfel şi maturitatea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO