Eveniment

Vigroux, Mazars: Impactul crizei in Romania va fi aproape zero

Vigroux, Mazars: Impactul crizei in Romania va fi aproape zero

Jean-Pierre Vigroux, Manager Partner al Mazars Romania: Dupa un an cu o crestere economica atat de mare si asteptari de peste 5% pentru 2009, nu se poate spune ca Romania este lovita de criza.

21.10.2008, 19:39 96

"In Europa Occidentala se vorbeste de recesiune, dar in Romania impactul crizei este aproape zero. Dupa un an cu o crestere economica atat de mare si asteptari de peste 5% pentru 2009, nu se poate spune ca Romania este lovita de criza. In Franta spre exemplu, un avans al economiei de 5% este un vis de mult uitat. Chiar si o crestere de 2,5% ar fi pentru alte tari din Europa ceva remarcabil", a spus seful companiei Mazars Romania, cea de-a sasea din piata de consultanta si audit, dupa BIG4 si BDO Consulting.

Criza financiara actuala nu a avut indicii in bilantul companiilor care sunt clienti Mazars. "Bugetele companiilor nu aratau nimic deosebit. Nu am observat absolut nimic care sa indice ca firmele vor avea probleme", a spus Vigroux.
Problemele care ar putea sa apara in bilantul companiilor sunt doar o incetinire a cresterii, de fapt, o amanare pentru 2010 a cresterii activitatii. Dar in cele mai multe sectoare nu poate fi vorba de o scadere a afacerilor, sustine optimist Vigroux, facand corelatia cu evolutia economiei la scara macro.
"Asa cum Romania va incetini cresterea, si unele sectoare isi vor tempera ritmul de crestere, intr-o masura mai mare sau mai mica. Dar asta nu inseamna ca nu vor mai creste."
Daca totusi ar fi sa claseze domeniile cele mai afectate de criza intr-un top trei, altfel spus, "pe cele care isi vor incetini cel mai mult cresterea", Vigroux considera urmatoarea ordine: imobiliarele, bancile si segmentul auto, toate fiind argumentate prin scumpirea finantarii.
Seful companiei de consultanta apreciaza ca populatia se va orienta spre consumul de zi cu zi, evitand sa faca investitii pe termen lung. In aceste conditii, vanzarile de case si automobile isi vor incetini cresterea. Corelat cu acest fapt, Vigroux spune ca va scadea si ritmul de crestere al creditelor acordate de banci. "Institutiile de credit vor fi mai prudente, isi vor alege mai cu grija clientii, pe fondul lipsei de lichiditati", a mentionat Vigroux.
"O criza dureaza in general un an si jumatate. Ne asteptam ca spre sfarsitul lui 2009 lucrurile sa mearga mai bine, pana atunci, in Romania fiind vorba doar de o pauza, de o incetinire a activitatii economice", a spus Vigroux.
Prognoza de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) afiseaza un avans al PIB de 9,1% pentru anul acesta si de 6,5% pentru anul viitor.
"E greu de crezut ca romanii se ingrijoreaza ca va incetini cresterea economica anul viitor, pana la 5% cel putin. Un avans de 5% inseamna foarte mult in conditiile actuale", a subliniat si Patrick de Cambourg, presedintele Grupului Mazars, la prezentarea oficiala a lui Vigroux in functia de conducere la biroului local.
Jean-Pierre Vigroux, 55 de ani, a preluat operatiunile Mazars Romania anul acesta, dupa ce a condus compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers Romania. In prezent, Vigroux se ocupa si de operatiunile Mazars in Rusia si Ucraina.
Compania, specializata pe taxe si audit, este prezenta in 46 de tari, iar in Romania a venit in 1993. Anul trecut, biroul local Mazars avea peste 70 de angajati si o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO