Eveniment

Vine sezonul: Cât costă răsadurile, pomii, seminţele şi butaşii în marile pieţe din ţară

Vine sezonul: Cât costă răsadurile, pomii, seminţele...

Autor: Departamentul Corespondenţi

18.03.2018, 12:23 768

Bucureştiul, mai ales în pieţele din cartierele mărginaşe, are o gamă practic completă pentru orice grădină, la preţuri asemănătoare cu cele din anii trecuţi: 10-15 lei bucata la pomii fructiferi, 5-20 de lei bulbii de flori, 3-8 lei plicul de seminţe, 5-8 lei kilogramul de arpagic etc. Cererea este deocamdată timidă, probabil din cauza vremii.

În Alba Iulia, pieţarii se plâng că preţurile la seminţele pentru legume şi pomişori au rămas aceleaşi de ani de zile, însă au crescut doar costurile privind mâna de lucru, etichetele pentru seminţe şi întreţinerea puieţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX. Un plic de 4 grame cu seminţe pentru gulii, pătrunjei, morcovi, salate, verze, ridichi, pepeni dovlecei, vinete, ardei iuţi, gogoşari, păstăi, porumb, roşii, castraveţi, dar şi alte produse se vinde cu 2 lei. Şi pomişorii crescuţi doi ani în pepiniere au, majoritatea, preţ unic:10 lei bucata. Oamenii vând, în mare parte, pruni, meri, peri, caişi, piersici, aluni şi cireşi. Cei mai scumpi sunt nucii - 15 lei bucata.
Pieţarii din Alba Iulia susţin că nu au oamenii bani şi sunt nemulţumiţi că stau de dimineaţa până seara la tarabă şi vând doar câţiva pomişori. „Nu se cumpără cantităţi mari, de la noi, pentru înfiinţare de plantaţie. Omul vine în piaţă doar pentru a-şi face o completare în grădină şi cumpără doar la bucată”, a spus un vânzător.

Şi în pieţele din Timişoara comercianţii oferă spre vânzare, de la începutul acestei săptămâni, puieţi de pomi fructiferi, arpagic, viţă-de-vie, plicuri cu seminţe sau tuberculi de cartofi, însă gospodarii nu se prea înghesuie să cumpere, din cauza prognozei meteo. Preţurile sunt aproape identice ca-n anii trecuţi. În Piaţa Iosefin, cea mai mare din Timişoara, puieţii de pomi fructiferi (meri, peri, cireşi, caişi) se vând cu 10 lei bucata, mai scumpi fiind puieţii de alun şi de nuc - 15 lei, dar şi de pomi fructiferi pitici, care costă 20 de lei. De asemenea, viţa-de-vie se vinde cu 7 lei, iar butaşii de trandafiri, indiferent că sunt căţărători sau normali, costă tot 7 lei. Un kilogram de seminţe de lucernă costă 15 lei, iar un butaş de coacăz - 5 lei.
„De trei-patru ani, preţurile nu au mai crescut. În acest an, doar viţa-de-vie se vinde mai scump, cu doi lei faţă de anul trecut. Am adus de luni puieţi şi butaşi, dar nu prea sunt clienţi, oamenii spun că au auzit că vremea se răceşte şi aşteaptă să treacă şi valul acesta”, a declarat Cornel Beleiu, comerciant în Piaţa Iosefin din Timişoara.
De asemenea, gospodarii găsesc în pieţele din Timişoara tuberculi de cartof alb sau roz, care costă 1 leu kilogramul. Totodată, arpagicul alb se vinde cu 5 lei kilogramul, iar cel roşu cu 7-8 lei, un comerciant precizând că preţurile sunt mai mici cu trei lei faţă de anul trecut, astfel că „sunt cumpărători la preţul ăsta”. De asemenea, seminţele la plic, indiferent că sunt de flori sau de legume, costă între 3 şi 5 lei, iar răsadurile de flori, precum panseluţe sau garoafe, se vând cu preţuri cuprinse între 2 şi 8 lei.

În Târgu-Jiu întâlnim următoarele preţuri: puieţi de pomi fructiferi 10 lei bucata, răsaduri de legume (pentru solarii şi spaţii acoperite) între 1,2 şi 2 lei la tomate, apoi ardei gras, capia, gogoşar 1,5 lei, castraveţi 1,5 lei şi vinete 1,5 lei. Pentru cultura de câmp: între 30 şi 40 de bani firul de răsad, de orice fel. Flori: trandafirul costă între 5 şi 6 lei firul, iar lalelele între 2 şi 3 lei firul. Arpagicul se vinde la preţuri între 3 şi 6 lei, viţa-de-vie altoită - între 6 şi 7 lei, iar plicurile cu seminţe între 2 şi 10 lei, din gama hobby pentru grădinari, în funcţie de gramaj; sunt şi seminţe de la 70 de lei, care ajung până la 400 de lei, profesionale. Tot la Tărgu-Jiu,tuberculii de cartofi costă între 4 şi 5 lei.
„Nu sunt scumpiri faţă de anul trecut. Preţurile la puieţii de pomi chiar au scăzut, pentru că e 10 lei puietul, iar dacă sunt cumpăraţi mai mulţi se vând şi cu 9 lei. În general, preţurile la produsele agricole nu au ţinut pasul cu scumpirile, degeaba spun pe la televizor. Eu am dat varză albă până la 1 martie cu 30-35 de bani, iar pe 16 martie am dat o tonă de varză roşie fără niciun ban, pentru cineva care să o dea la animale. A fost varza cu 30 de bani şi când era benzina 2,5 lei, şi acum când e 6 lei. Am ţelină, rădăcină, pe stoc şi nu se vinde, deşi preţul a scăzut. Preţurile sunt foarte mici faţă de anii trecuţi. Preţurile la produsul agricol nu au ţinut pasul cu scumpirile la curent, gaze, combustibil. Preţul grâului a rămas 60-80 de bani de aproape 10 ani. Au crescut preţurile la seminţe, chiar dacă TVA a scăzut la 9% - au crescut undeva la 10-15%. Noi avem preţurile la fel ca anul trecut, acum doi ani, chiar la fel ca acum trei trei ani, la răsaduri mă refer”, a declarat pentru MEDIAFAX, Gheorghe Dumitru, inginer agronom din Târgu-Jiu.

În Slatina (judeţul Olt), piaţa Zahana, întâlnim următoarele preţuri: la seminţe de roşii sau castraveti 3 lei, fasole 7 lei, ţelină 3 lei, arpagic 4 lei şi tuberculi de cartofi 80 de bani kilogramul. Pomii fructiferi sunt la 10-15 lei bucata, iar bulbii de flori 1,5 lei bucata.

La Galaţi, preţurile sunt următoarele: usturoi de pus în pământ 12 lei/kg, arpagic şi arpagic roşu 10 lei/kg, deminţe de salată, leuştean, mărar, dovlecei - 1 leu linguriţa, salată nouă şi ceapă verde 1,5 lei, butaşi de trandafiri pentru dulceaţă 15 lei/bucata, pomi fructiferi (prun, piersic, măr, păr) 15 lei/bucata, butaşi de zmeură 5 lei bucata, butaşi de alun 15 lei bucata, butaşi coacăz 7 lei bucata, cireş „inimă de porumbel” 13 lei bucata, butaşi Merlot, Otonel, Tămâioasă, Fetească Regală, Ciasla, Sauvignon Blanc 5 lei/bucata, pământ flori 5 lei punga. Vânzătorii şi producătorii din Galaţi spun că preţurile nu s-au modificat în comparaţie cu anul trecut, sunt doar câteva mici diferenţe.

La Iaşi întâlnim următoarele preţuri: prun (soiurile Stanley, Agen sau Renclod Althan) 12-15 lei bucata, cais Goldrich 13-15 lei bucata, nectarin 13-15 lei, piersic Redhaven 13-15 lei, nuc 14 lei, alun 13-15 lei, alţi pomi (măr, păr, gutui, vişin, cireş) 15 lei bucata. Soiurile columnare, de exemplu piersic, vişin sau măr – se vând cu 20 de lei bucata. Tot la Iaşi, un fir de răsad care este plantat deja în cub de pământ costă 1 leu iar celelalte răsaduri, neplantate încă (roşii, vinete, ceapă, ardei graşi, gogoşari), costă 0,30 lei/fir. „Acestea sunt preţurile la noi, dar există garanţia că luaţi de la un producător autorizat. Este posibil să găsiţi la colţ de stradă, de exemplu, un puiet de pom fructifer, să zicem un măr, la 5-7 lei, dar există posibilitatea ca acel pom să nu facă vreun fruct sau să nu se «prindă»”, a declarat corespondentului MEDIAFAX un vânzător autorizat din Piaţa Alexandru cel Bun din Iaşi.

În Bistriţa, preţurile la butaşi şi pomi fructiferi au crescut în 2018 cu sume cuprinse între 1 şi 2 lei faţă de anul trecut. Preţul butaşilor de zmeură, mure, agrişe sau struguraşi a crescut faţă de anul trecut cu un leu, aceştia vânzându-se la Bistriţa în medie cu 6-7 lei, în funcţie de specie. Pomii fructiferi pornesc de la 12 lei şi ajung până la 30, în funcţie de vârsta puieţilor scoşi la vânzare. Cei mai iefitini sunt puieţii de măr şi prun, care pleacă de la 12 lei bucata, iar cei mai scumpi sunt nectarinii aclimatizaţi zonei, care ajung şi la 30 de lei bucata. Florile au preţuri de 5-6 lei la butaşii de trandafiri, în timp ce o magnolie, spre exemplu, în vârstă de 3 ani ajunge până la 400 de lei. Deocamdată, în pieţele din Bistriţa nu au apărut răsadurile, temperaturile fiind destul de scăzute, însă plicurile cu seminţe, roşii, ardei, castraveţi, ridichi, varză sau dovlecei pornesc de la 1 leu şi ajung până la 10 lei, în funcţie de cantitate şi tipul de seminţelor vândut, iar un kilogram de apragic variază între 15şi 20 de lei kilogramul.

În Prahova, sute de persoane din toate colţurile judeţului vin în fiecare zi la magazinul aflat la Halele Centrale din Ploieşti, unde se vând seminţe pentru legume. Odată cu venirea primăverii, oamenii îşi pregătesc grădinile şi speră într-o recoltă bogată, chiar dacă le cultivă pentru consumul propriu. La Halele Centrale din Ploieşti există un magazin care, de ani de zile, vinde seminţe pentru legume. Oamenii spun că vin şi cumpără de aici pentru că au garanţia unei recolte bune.
Florica Sârbu, de exemplu, are 60 de ani şi este din Plopu, o comună aflată la 15 kilometri de Ploieşti. A venit special să cumpere seminţe. „Fasole galbenă, morcov, pătrunjel, mărar, ridiche de lună... am venit cu listuţa. În grădină le punem, la ţară. Am venit de la Plopu ca să iau seminţe”, a declarat Florica Sârbu corespondentului MEDIAFAX. La rândul său, Petruţa Rotaru, o femeie care vinde în acest magazin, spune că zilnic face aprovizionarea pentru că pliculeţe de seminţe se vând repede. Preţurile nu au crescut, fiind aceleaşi din anii trecuţi. „Cele mai vândute sunt seminţele de morcov, pătrunjel, păstârnac, tomate, ardeiuri, mazăre, fasole, seminţe de flori, bulbi. Sunt preţurile ca anul trecut. Dăm sute de pliculeţe de seminţe pe zi. Foarte mult. Seminţele noastre sunt certificate, de calitate şi oamenii s-au învăţat să ia de aici pentru că au rezultate. Vin din tot judeţul”, a spus Petruţa Rotaru.
La Ploieşti, un pliculeţ cu seminţe de dovlecel, gogoşari, ardei kapia, ţelină, conopidă, tomate sau ardei iute costă 5 lei. Apoi 4 lei costă pliculeţul de seminţe de morcov, ridichi de lună, pătrunjel sau vinete. Seminţele de diverse flori costă 3 lei. În Halele Centrale din Ploieşti, răsadul de leuştean costă 10 lei.

(Au colaborat: Dragoş Suciu, Adriana Mit, Loredana Ficiu, Andreea Tobias, Petru Mazilu, Raluca Lăzăroi, Ionuţ Jifcu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO