Eveniment

Vladescu: Eu vreau sa incasam toti banii de la Rompetrol, nu sa discutam scheme de esalonare. Cum comentati?

Vladescu: Eu vreau sa incasam toti banii de la Rompetrol, nu sa discutam scheme de esalonare. Cum comentati?
19.05.2010, 23:55 47

Ministrul finantelor vrea sa solicite Guvernului un mandat fermde negociere cu Rompetrol-KazMunaiGaz pentru recuperarea datorieisub forma de obligatiuni de 571 mil. euro pe care compania trebuiesa o achite statului roman in septembrie.

"Deocamdata nu am un mandat de negociere, dar o sa cerGuvernului o scrisoare de mandat. Eu vreau sa incasam banii, nu sadiscutam scheme de esalonare", a declarat Sebastian Vladescu.

Cu toate ca are mare nevoie de bani, Guvernul Romaniei nu aexprimat pana acum o pozitie oficiala, in pofida semnalelor caRompetrol nu intentioneaza sa plateasca intreaga datorie lascadenta. Semnalele respective sunt insa luate in calcul atat timpcat estimarile de incasari bugetare pe anul acesta includ numaijumatate din creanta statului asupra Rompetrol, dupa cum aconfirmat Vladescu.

Potrivit scrisorii de intentie catre FMI, bugetul pe 2010prevedea initial venituri nefiscale de 2,4 mld. lei din rambursareadatoriei Rompetrol, insa "plata efectiva este incerta". Guvernul segandeste deja la un "grafic de rambursare", conform aceluiasidocument, si estimeaza ca negocierile cu debitorul vor fi incheiatepana la urmatoarea evaluare din partea FMI.

Vladescu invoca inca de la inceputul anului riscul ca statul saredevina actionar al Rompetrol in contul datoriei pe care kazahiinu ar rambursa-o.

Potrivit ordonantei adoptate in 2003 de Cabinetul Nastase sisemnata de ministrul de finante de la acea vreme, Mihai Tanasescu,compania are optiunea de a cere conversia obligatiunilor inactiuni, la un pret de conversie prestabilit, intre 0,1 si 0,11lei/actiune.

Reprezentantii Rompetrol au declarat recent ca grupul nu dispunede fondurile necesare achitarii datoriei si ca ar putea incerca sanegocieze cu statul o reesalonare. Rompetrol Rafinare, companiacare opereaza rafinaria Petromidia, a raportat pe trimestrul Ipierderi de aproape 55 mil. euro, in scadere cu 23% fata de aceeasiperioada a anului trecut.

Cel care a facut afacerea Rompetrol, Dinu Patriciu a vandut in2007 tot grupul, inclusiv rafinaria Petromidia cu tot cu datoriacatre stat, kazahilor de la KazMunaiGaz, devenind miliardar. Acumkazahii trebuie sa-si rezolve singuri situatia datoriilor catrestat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO