Eveniment

Vlădescu le spune străinilor că România a ieşit din recesiune

Vlădescu le spune străinilor că România a ieşit din recesiune
26.08.2010, 23:59 29

România a ieşit deja din recesiune şi este pe calea cea bună,i-a anunţat ieri dimineaţă pe investitorii străini SebastianVlădescu, ministrul finanţelor, într-o intervenţie televizată îndirect la canalul internaţional de business Bloomberg.
Întrebat când crede că România va "ieşi confortabil din recesiuneşi va începe să crească", Vlădescu a răspuns cu o uşoară ezitare:"Ei bine, deja am făcut-o. În trimestrul al doilea din acest an amavut o creştere foarte, foarte mică. Pentru prima dată după şasetrimestre cu scădere, în al şaptelea am avut o creştere de 0,3%,aşa încât sunt optimist că mergem pe calea cea bună."
Totuşi, faţă de trimestrul II din 2009 economia a rămas pe scădere,cu minus 0,5% din PIB. O creştere pasageră de 0,1% trimestru latrimestru a mai fost consemnată în trimestrul III al anuluitrecut.
De altfel, Vlădescu a ignorat şi prognoza de scădere a PIB cu 1,9%pe 2010 luată în calcul la recenta rectificare bugetară. Estepentru prima dată de la preluarea actualului mandat când ministrulfinanţelor adoptă un asemenea ton optimist, după ce în mod constantîn primăvară şi până la mijlocul verii îşi exprimase numeroaserezerve privind şansele de revenire a economiei în acest an şichiar perspectivele pentru 2011.
Afişând un aer zâmbitor, acum el se declară încrezător că "măsuriledificile" luate de Guvern - tăierea salariilor din sectorul bugetarcu 25% pentru ultimele cinci luni ale anului şi majorarea TVA la24% - vor echilibra veniturile bugetului, iar deficitul va rămânesub 7% din PIB anul acesta.
După şapte luni, deficitul s-a ridicat la 3,9% din noul PIBprognozat la 512 miliarde de lei (120 mld. euro).
"Da, sunt încrezător. România s-a confruntat cu o situaţie foartedificilă în 2009 şi anul acesta, a trebuit să facem faţă multorprovocări, dar sentimentul meu este astăzi că suntem pe calea ceabună." Prezentat de Bloomberg drept "economist şi po­litician",ministrul cu statut de tehnocrat în guvernul Boc s-a arătat la felde încrezător şi în privinţa succesului pe care ar urma să-l aibărevenirea României pe pieţele financiare internaţionale spresfârşitul acestui an.
"Prima emisiune de obligaţiuni în euro din acest an a fost unsucces, am strâns 1 mld. euro şi ne aşteptăm să avem succes şi cuemisiunea de la sfârşitul anului. România va continua finanţareaechilibrată a deficitului între piaţa internă şi cea externă", aspus ministrul, fără a reacţiona la comentariile moderatoarei de laLondra privind dificultăţile întâmpinate de Finanţe în încercărilede a atrage lichidităţi în lei.
Întrebat care este temerea sa cea mai mare, având în vedere căRomânia este atât de legată de economiile din Vest şi se poate puneproblema unei a doua căderi în recesiune, Vlădescu a răspuns:
"Nu, nu pentru România. Teama mea cea mai mare pentru anul acestaeste riscul de a considera că perioada dificilă s-a încheiat şi dea fi mai optimişti decât e necesar."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO