Eveniment

Vlădescu nu renunţă la plata stimulentelor în Finanţe

21.07.2010, 00:00 77

Angajaţii Ministerului Finanţelor vor continua să primească"stimulente" salariale anul acesta pentru a nu fi dezavantajaţifaţă de alte categorii de salariaţi bugetari, în pofida solicităriipremierului Emil Boc privind eliminarea acestui tip de remuneraredin instituţiile publice, afirmă ministrul finanţelor SebastianVlădescu.

"Cu riscul de a supăra, anul acesta încă voi acorda stimulenteîn Ministerul Finanţelor. Dacă nu aş mai da aceşti bani până lasfârşitul anului, reducerea reală a salariilor începând din iuliear fi de circa 60%, nu de 25%, şi nu am cum să renunţ", a declaratVlădescu. El susţine că în timp ce în alte minstere angajaţii aufost recompensaţi după 2000 în principal prin sporuri, în Finanţes-a practicat în principal sistemul "stimulentelor", care erau şi"consistente", iar sporurile au fost folosite mult mai puţin.

De la 1 ianuarie, în sistemul bugetar sporurile au fostîncorporate în salariul de bază, conform legii 330 privindsalarizarea unică, dar la Finanţe nu prea ar fi fost mare lucru deîncorporat. Pe de altă parte, legea respectivă nu face referire şila stimulentele din Finanţe. "La 1 ianuarie 2010 media salarială înFinanţe a rămas la circa 2.000 de lei (brut), adică foarte jos pegrila de salarizare în sistemul bugetar. Cu stimulentele urcă lacirca 4.000 de lei, aşa încât consider necesar să continuăm cuacordarea de stimulente pentru ca şi angajaţii din MinisterulFinanţelor să intre în noua etapă a salarizării unice cu un nivelapropiat de media sectorului bugetar. Altfel, ar fi trebuit săacordăm o majorare salarială ca să avem la ce aplica reducerea de25% de la 1 iulie, ceea ce ar fi fost neserios", explicăVlădescu.

Cine preia sarcinile secretarului de stat Graţiela Iordache

Ministerul Finanţelor urmează să rămână cu trei secretari destat în loc de patru, postul Graţielei Iordache fiind desfiinţat,potrivit unui proiect de hotărâre de guvern privind reorganizareainstituţiei.

Legislaţia fiscală - atât în domeniul impozitelor directe, câtşi al TVA, plus codul de procedură fiscală, va intra în subordineasecretarului de stat Alexandru Nazare, cel mai discret oficial alFinanţelor, instalat în aprilie. De asemenea, el se va ocupa şi derelaţia cu Parlamentul, sindicatele şi patronatele. Secretarul destat Gheorghe Gherghina, responsabil cu bugetul, preia legislaţiaşi reglementarea în domeniul activelor statului. Conformproiectului de reorganizare a Finanţelor, numărul de posturi dinaparatul central al ministerului ar urma să scadă cu 416, până la1.437, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetuluiministrului.

Nu este precizat şi un nou număr maxim de posturi din AgenţiaNaţională pentru Administrare Fiscală - în prezent de 1.302. Grosulangajaţilor din administraţia financiară este localizat îndirecţiile judeţene ale finanţelor publice şi în direcţia generalăa Municipiului Bucureşti, cu toate structurile subordonate şi carecumulează peste 26.300 de posturi.

O altă entitate cu un număr mare de angajaţi este AutoritateaNaţională a Vămilor, care are peste 4.580 de posturi. Proiectul dehotărâre pentru reorganizarea Finanţelor nu face referire lareduceri de personal avute în vedere în aceste segmente.

"Vom ajusta serios personalul din Finanţe", spune Vlădescu, fărăa avansa cifre.

Cât priveşte organismele subordonate ministerului, el se declară"nemulţumit" de activitatea Gărzii Financiare, în principal încontrolul colectării de accize, dar şi de Vamă. "Aceste organismetrebuie să treacă total de partea bună a baricadei, iar scopul lorprincipal să fie să lucreze în folosul bugetului şi alcontribuabilului care achită taxe, nu al altcuiva."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO