Eveniment

Vladimir Putin ordonă începerea retragerii forţelor ruse din Siria

Vladimir Putin ordonă începerea retragerii forţelor...

Autor: Mihai Draghici

14.03.2016, 20:10 2102

Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei şedinţe organizate la Kremlin cu membri ai conducerii armatei ruse, că retragerea efectivelor ruse din Siria va începe marţi.

"Cred că obiectivele stabilite de Ministerul rus al Apărării au fost, în linii generale, atinse. De aceea, am ordonat începerea retragerii celei mai mari părţi a forţelor ruse din Siria începând din 15 martie", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei TASS.

La reuniunea desfăşurată la Kremlin au fost prezenţi inclusiv ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi cel de Externe, Serghei Lavrov.

"Armata rusă a dat încă o dată dovadă de profesionalism şi de muncă de echipă", a subliniat Putin, precizând că bazele militare ruse din Tartus şi Khmeimim "îşi vor continua normal activităţile".

"Militari ruşi vor rămâne în Siria pentru monitorizarea aplicării acordului de încetare a focului", a adăugat Putin.

Rusia a lansat în octombrie 2015 operaţiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriane, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi Occidentul denunţă raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Decizia de începere a retragerii efectivelor a fost luată la doar două săptămâni de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 270.000 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO