Eveniment

Voinea: Avem creştere de PIB, dar veniturile la buget sunt sub prognoză

Voinea: Avem creştere de PIB, dar veniturile la buget...

Autor: Octavian Calei, Sorin Pâslaru

16.05.2013, 21:47 1213

Guvernul se aştepta la o creştere economică de 2,1% în T1, însă construcţia bugetului a fost mai conservatoare – 1,6%. Pe partea de venituri bugetare, faţă de prognoză, în T1 nu s-au făcut venituri de1,4 mld. lei, drept urmarte a fost nevoie de un management strâns al cheltuielilor pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar, spune Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Datele semnal ale Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate miercuri arată că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul I din 2013 cu 2,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012.

Faţă de T4 din 2012, PIB-ul a crescut cu 0,5%. Acest ritm i-a luat prin surprindere pe analişti, care estimau o evoluţie de +1% în T1.

Prezent ieri la emisiunea ZF Live, Liviu Voinea a spus că această creştere de 2,1% - o creştere sănătoasă cum a calificat-o el - pe T1 se va reflecta în cel puţin 2% pe tot anul. Însă ea nu reflectă, potrivit lui Voinea, măsurile de stimulare a consumului luate de guvern la începutul acestui an – reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, creşterea salariului minim – care îşi vor face efectul în a doua parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO