Eveniment

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,1%

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul...

Autor: Raluca Ghinea

12.06.2015, 10:01 236

Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor au înregistrat o creştere cu 3,6%, în timp ce comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a avut un declin de 4,1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ s-au majorat cu 6,6%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a avut un avans de 2,8%, serie brută, în perioada ianuarie-aprilie, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+12,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+11,1%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+5,3%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-3,8%) şi activităţile ale hotelurilor şi restaurantelor (-0,8%).

În funcţie de seria ajustată, serviciile prestate populaţiei au avut o creştere mai redusă, de 1,8%.

În aprilie, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au redus cu 0,5%, serie brută, faţă de martie, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-3,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-2,3%). Creşteri s-au înregistrat la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+28,3%) şi la comerţul cu autovehicule (+2,1%). Ca serie ajustată, scăderea a fost de 1,5%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au consemnat o reducere a afacerilor cu 0,5%, în urma reculului înregistrat la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-6,8%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-2,7%) şi la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-0,9%). Pe de altă parte, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au avut un avans de 4,2% şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor de 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO