Eveniment

Vor ajunge IT-ştii să câştige la fel de bine ca angajaţii din bănci?

Vor ajunge IT-ştii să câştige la fel de bine ca angajaţii din bănci?
04.08.2010, 23:56 84

Dacă la nivel de management salariile din bănci rămân printrecele mai mari din economie, angajaţii din IT de pe poziţii deexecuţie au început deja să obţină venituri mai mari decât cei dinbănci. Salariul mediu net în IT a fost în luna iunie de 716 euro,în creştere cu aproape 18% faţă de acum doi ani, în timp ceangajaţii din bănci au pierdut aproape 100 de euro la salariul pecare îl încasau în 2008, ajungând la salarii nete de 770 de euro lajumătatea acestui an.

"În evoluţia de-a lungul timpului se poate observa că scăderilesalariale nu au fost bruşte, iar majoritatea sunt rezultate în urmaefectelor pe care criza le-a avut asupra fiecărei industrii. Să nuuităm totuşi că mai există companii care mai acordă angajaţilor oparte din profitul net pe care l-au obţinut şi astfel se explicăcreşterile salariale din anumite sectoare", spune Silvia Pisică,director în cadrul INS.

Specialiştii spun însă că este normal ca în sectorul bancarsalariile să înregistreze o scădere, pentru că au existat niştepolitici de reducere de costuri, fie prin restructurări, fie prinînlocuiri de poziţii, chiar dacă nu sunt atât de vizibile pepiaţă.

Pe de altă parte, Alina Popescu, reward manager în cadrulcompaniei de consultanţă în management Hay Group România, carerealizează studii salariale, spune că "este normal ca salariile dinIT să se menţină la un nivel ridicat atât timp cât companiile desoftware continuă să vină în România şi să facă proiecte pentrustrăinătate. Sunt firme specializate, care nu au alte costuri decâtcele salariale şi le oferă angajaţilor pachete salariale mai maripentru a-i motiva".

Este puţin probabil însă ca valoarea salariului mediu din IT saudin telecom să depăşească nivelul din bănci, atât timp câtorganigrama de personal din cele două industrii nu se schimbă.

"Deşi pe funcţiile de execuţie salariile angajaţilor din IT suntmai mari decât cele din bănci, nu cred că vor depăşi media.Salariile managerilor din bănci au rămas foarte mari, iar în acesteinstituţii sunt foarte mulţi angajaţi în management. În schimb, înIT sunt mai puţini şefi, iar salariile lor nu sunt foarte maricomparativ cu cele obţinute de ceilalţi angajaţi", spune MirelaMarinescu, recruitment director în cadrul firmei de recrutare APT,care oferă şi servicii de leasing de personal. Din cauza acesteistructuri diferenţiate de salariaţi, media salarială în bănci va fiîntotdeauna mai mare decât cea din IT.

Sectorul telecomunicaţiilor a înregistrat cel mai mare avans înceea ce priveşte creşterile salariale din ultimii doi ani, întrucâtîn luna iunie salariul mediu net a ajuns la aproape 730 de euro, încreştere cu peste 32% faţă de 2008.

"Numărul de funcţii administrative din bănci va scădea înurmătorii ani, iar aceste poziţii erau plătite peste mediacelorlalte industrii. Salariile din bănci vor rămâne în continuaremai mari decât cele din IT şi din telecom, pentru că bancherii suntexperţi, vor şti cum să manevreze banii", adaugă Popescu.

Salariul mediu net pe economie a crescut în luna iunie cu 3,1%faţă de anul trecut, ajungând la 344 de euro, într-o uşoară scăderefaţă de luna precendentă. În ceea ce priveşte salariile dinsectorul public, acestea au scăzut cu peste 20% faţă de acum doiani, pe fondul măsurilor de reducere de costuri luate de Guvern dela începutul anului. Astfel, salariul mediu net în administraţiapublică a ajuns la jumătatea acestui an la 460 de euro.

"Nu reducerea de salarii sau concedierile au fost cauza pentruscăderea înregistrată în luna aceasta în sectorul bugetar faţă deaceeaşi perioadă din ultimii doi ani. În acest sector s-au tăiatprimele în acest an şi nu se mai acordă nici bani pentru plataorelor suplimentare. Probabil că în statisticile din luna următoarese vor vedea reducerile salariale de 25%", mai spune Pisică.

Companiile au început să dezgheţe bugetele de recrutare, după ceîn 2009 şi în prima parte a acestui an au încercat să-şi mai reducădin costurile cu angajaţii. Atât pretenţiile salariale aletinerilor absolvenţi, cât şi ofertele angajatorilor s-au redus faţăde anii anteriori. "Absolvenţii de facultate nu vor mai cere 1.000de euro la angajare, ca până acum, pentru că nu mai sunt însituaţia în care să primească mai multe oferte de joburi şi acceptăsă se angajeze pe salarii care încep de la 300 - 350 de euro net",mai spune Popescu, care a adăugat că este necesară reducereasalariilor oferite pentru angajaţii de pe poziţii administrative,pentru a putea acorda în continuare stimulente angajaţilorperformanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO