Eveniment

Vor si „puii de sub closca”: Finantele vor sa taxeze si terenurile pe care sunt construite cladiri

Vor si „puii de sub closca”: Finantele vor sa taxeze si terenurile pe care sunt construite cladiri
26.03.2010, 00:00 57

Ministerul Finantelor s-a gandit sa mai modifice odata Codulfiscal, dupa ce la 1 ianuarie au intrat in vigoare o serie deschimbari care vizau in special transpunerea in legislatianationala a prevederilor europene de TVA si eliminarea accizelor peprodusele de lux.

Impozitarea terenurilor pe care sunt construite cladiri,introducerea impozitului forfetar, taxarea bonurilor de valoarecare se acorda persoanelor fizice si majorarea impozitului penavele de sport si agrement sunt cateva dintre modificarile Coduluifiscal pe care Finantele intentioneaza sa le aplice.

Conform unui "proiect de lucru" al Guvernului care modificaCodul fiscal, va fi eliminata din categoria veniturilorneimpozabile contravaloarea cupoanelor reprezentand bonurile devaloare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice. Incategoria bonurilor de valoare intra bonurile de masa, tichetelecadou sau tichete de combustibil. Piata tichetelor de masadepaseste 1 mld. euro in Romania, potrivit jucatorilor dinpiata.

Pentru a atrage mai multi bani la buget, Ministerul Finantelorvrea sa impoziteze si terenurile pe care sunt construite cladiri.Codul fiscal in vigoare stabileste ca aceste terenuri sunt scutitede impozit, insa autoritatile au in vedere abrogarea acesteiprevederi. Impozitul pe teren se datoreaza in prezent pentruterenurile ocupate de orice fel de constructii care nu sunt denatura cladirilor, precum alei, terenuri de sport, bazine.

O alta modificare la care s-au gandit Finantele este majorareade peste sase ori, la 800-5.000 de lei, a impozitelor pe caretrebuie sa le plateasca proprietarii de nave de sport si agrementautoritatilor locale. In prezent, impozitul pentru astfel demijloace de transport este cuprins intre 0 si 800 lei pe an.

In plus, proprietarii cladirilor clasate ca monumente istoricevor fi scutiti de Guvern de la plata impozitului local doar daca aurealizat, in ultimii trei ani, lucrari de reparare, restaurare,conservare, renovare sau consolidare la imobil in valoare cel putinegala cu cea a impozitului datorat pe cladire.

Cum se va aplica impozitul forfetar

Ministerul Finantelor va inlocui impozitul minim, introdus inluna aprilie a anului trecut, cu un impozit forfetar. Proiectul demodificare a Codului fiscal include o lista cu 28 de serviciipentru care se va plati impozit forfetar.

In cazul restaurantelor, va fi platita o suma care creste odatacu rangul localitatii unde se afla restaurantul si a suprafeteitotale utile. De exemplu, cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 delei, va fi platit pentru localurile de la sat care nu au osuprafata utila de peste 10 metri patrati. Suma maxima pentru unastfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafata de240 de metri patrati, la 34.200 de lei pe an.

Impozitul forfetar se va declara si plati trimestrial, in sumade o patrime din impozitul forfetar anual, pana la data de 25inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreazaimpozitul. Conditia pentru a plati impozit forfetar este caveniturile sa nu depaseasca 35.000 de euro", potrivitproiectului.

Vor fi scutite de la plata impozitului forfetar firmele aflatein procedura insolventei, in dizolvare sau in inactivitatetemporara, precum si firmele romane scutite de la plata impozituluipe profit.

Ce s-a intamplat in 2009

Intr-o perioada in care toate companiile incearcau sa isidiminueze costurile pentru a supravietui crizei, autoritatile aumajorat in 2009 taxe existente sau au introdus noi impozite. Dupace la inceputul anului a fost decisa cresterea contributiilorsociale cu 3,8%, ulterior au fost majorate in avans accizele pentrualcool si tutun.

Cine plateste forfetarul

Lista activitatilor pentru care va fi platit impozitulforfetar (cod CAEN)

4520: Intretinerea si repararea autovehiculelor (spalatoriiauto, vulcanizari)

4931: Transporturi urbane, suburbane si metropolitane decalatori

4932: Transporturi cu taxiuri

4939: Alte transporturi terestre de calatori

5510: Hoteluri si alte facilitati de cazare similare

5520: Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurtadurata

5530: Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere

5590: Alte servicii de cazare

5610: Restaurante

5621: Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente

5629: Alte activitati de alimentatie

5630: Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

7990: Alte servicii de rezervare si asistenta turistica

8130: Activitati de intretinere peisagistica

9001: Activitati de interpretare artistica (spectacole)

9002: Activitati suport pentru interpretare artistica(spectacole)

9003: Activitati de creatie artistica

9004: Activitati de gestionare a salilor de spectacole

9522: Repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si aechipamentelor pentru casa si gradina

9523: Repararea incaltamintei si a art. din piele

9524: Repararea mobilei si a furniturilor casnice

9525: Repararea ceasurilor si a bijuteriilor

9529: Repararea articolelor de uz personal si gospodaresc

9601: Spalarea si curatarea (uscata) a articolelor textile si aproduselor din blana

9602: Coafura si alte activitati de infrumusetare

9603: Activitati de pompe funebre si similare

9604: Activitati de intretinere corporala

9609: Alte activitati de servicii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO