Eveniment

Vreti sau nu credit: bancherii lasa dobanzile la lei sub 10%. Cum comentati?

Vreti sau nu credit: bancherii lasa dobanzile la lei sub 10%
21.03.2010, 23:09 36

De necrezut in urma cu un an, creditele in lei pentru companii,dar si imprumuturile ipotecare, ajung din nou sa aiba dobanzi de osingura cifra, la fel ca in 2005-2006, pe masura ce bancherii isiajusteaza ofertele sub presiunea de a stimula vanzarile pentru a-siface bugetele pe anul acesta.

Ieftinirea creditelor in lei este stimulata de mai multe luni depolitica Bancii Nationale, care a prins curaj dupa imbunatatireaperceptiei investitorilor straini asupra Romaniei de la inceputulanului si a fortat prabusirea dobanzilor pe piata interbancara panala niveluri de 3%-6% pe an, net sub dobanda de politica monetara de7% pe an.

Abia acum se va vedea clar daca evolutia foarte slaba acreditarii din ultimul an si jumatate a fost determinataintr-adevar de reticenta clientilor de a se mai indatora, asa cumsustin bancherii, sau daca lipsa cererii a fost provocata denivelul prea ridicat al dobanzilor. Creditul in lei pentrupopulatie inregistra o scadere anuala cu 5% la nivelul luniiianuarie, iar cel pentru companii cu 3%.

In 2009, ponderea creditului in lei a scazut la mai putin de 40%din total.

"Probabil vom vedea mai multe produse in lei si ofertepromotionale cu dobanzi de o singura cifra, dar cred ca bancile isivor filtra foarte bine clientii care vor beneficia de acestecosturi reduse", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR,cea mai mare banca locala.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, o banca de taliemedie, spune ca pentru companiile cu o pozitie financiara solidamarjele la creditele in lei coboara acum la 2,5-3 puncteprocentuale, fata de 5 puncte procentuale, anul trecut. Adaugandmarja la un nivel al indicatorului pietei interbancare - ROBOR de6,1% pe an (pentru scadenta de trei luni), rezulta un nivel aldobanzii pentru client de circa 9% pe an.

"Pe corporate suntem in plan cu vanzarile de credite. La retaileste insa o problema, oricata presiune am pune pe oamenii devanzari, pur si simplu nu gasesc clienti", spune Diosi. Elpuncteaza ca nivelul marjei percepute depinde de produs si desituatia financiara a clientului, firmele mai mici fiind nevoite saplateasca mai mult, intrucat sunt percepute ca fiind mairiscante.

Spre exemplu, BCR vinde credite ipotecare pentru clientiipersoane fizice la o marja de 2,5 puncte peste indicatorul ROBOR(la sase luni), dobanda ajungand la 9,7% pe an. La creditele deconsum dobanzile sunt de 11,5% pana la 13,5% (pentru clientii carenu au mai lucrat in trecut cu banca), nivelurile fiind fixe peperioade de pana la 5 ani.

Francezii de la BRD, a doua mare banca locala, au venitsaptamana trecuta cu o oferta promotionala de credite de consum inlei, la o dobanda fixa de 7% pe an. Si ei au motivat ca incearca saverifice daca nu cumva cererea de consum a fost strivita dedobanzile prea mari. Banca vinde deja credite ipotecare in lei, inconditii standard, la o dobanda de 7,8% pe an (calculata in functiede ROBOR).

Pana la sfarsitul anului trecut, dobanzile pe piata interbancaraau ramas suspendate la niveluri inalte, de peste 10%, in conditiilein care BNR a tinut mereu un control strict al lichiditatilor si nua ezitat sa lase piata fara lei atunci cand a simtit presiuni dedepreciere a cursului. Abia de la inceputul lui 2010, candinvestitorii straini au devenit brusc atrasi de economiileemergente, care au perspective de revenire dar si ofera randamenteridicate, BNR a considerat ca poate sa forteze scaderea dobanzilor.De la inceputul anului banca centrala a taiat un punct dindobanda-cheie, ducand-o la 7% pe an, dar excesul de lichiditatiacumulat pe piata interbancara a facut ca ratele sa scada chiar maimult.

"BNR este multumita cu situatia actuala, intrucat nivelul scazutal dobanzilor de pe piata interbancara ar trebui sa accelerezeprocesul de reducere a dobanzilor la credite si la depozite ineconomie. Singura intrebare ramane acum cat de mare va fi taiereade dobanda la sedinta BNR pe probleme de politica monetara din 29martie: de 0,25 sau de 0,5 puncte procentuale", considera IonutDumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO