Eveniment

Wolfgang Munchau: Nu poţi avea un sistem care să depindă de cât de rezonabil este cancelarul german

Wolfgang Munchau: Nu poţi avea un sistem care să depindă de cât de rezonabil este cancelarul german

Autor: Claudiu Ilioiu, Radu Racu

30.11.2011, 19:54 987

Wolfgang Munchau a discutat cu jurnaliştii ZF şi a răspuns la întrebările invitaţilor din sală. Citiţi mai jos principalele declaraţii:

Dacă ar fi să pariez, cred că pe 9 decembrie liderii europeni vor ajunge la un compromis care să genereze o soluţie pentru noi fonduri în piaţă dar nu va dura

Cine e principalul câştigător al sistemului moendei unice europene?Probabil că Germania

Marea mea îngrijorare este deflaţia. Salariile din multe ţări au fost reduse.

E posibil să vedem o recesiune de durată în Europa

Nu poţi avea un sistem care să depindă de cât de rezonabil este cancelarul german

Euro în 2015 e o ţintă optimistă pentru România dar zona euro nu va fi pregătită să vă primească chiar în 2015

Dacă zona euro se va destrăma, toate statele, chiar şi cele care nu au aderat la zona euro vor suferi. Însă nu va fi neapărat rău pe termen lung. Poate 2-3 ani, statele non-euro vor suferi, dar după aceea lucrurile se vor îmbunătăţi. Nu sunt foarte pesimist în privinţa voastră.

Mai avem cel puţin 9 zile de incertitudine. Dacă se ajunge la un acord, nu înseamnă că vom rezolva criza, dar va fi timp pentru alte soluţii. Dacă nu se ajunge la un acord, zona euro se va destrăma. Sunt de acord cu voi că e probabil înţelept că nu aţi aderat la euro. Sunteţi într-o poziţie infinit mai bună decât alte state.

20.00. "Ne aflăm într-un moment în care Uniunea Europeană se află într-un atac al pieţelor. EFSF a fost iniţial pentru state mici, amintiţi-vă de Grecia, însă săptămâna aceasta liderii europeni au fost nevoiţi să accepte că planul a eşuat. În prezent nu există nicio schemă concretă de salvare"

Europa are nevoie de un singur tip de bonduri, însă acest lucru a fost refuzat vehement de cancelarul german Angela Merkel.


19:55. Redactorul-şef al Ziarului Financiar îl introduce pe Wolfgang Munchau, membru fondator al ediţiei germane a celui mai mare ziar de afaceri european Financial Times


19:45. Gala Zioarului Financiar a început cu un cuvânt de deschidere din partea directorului editorial al ZF, Cristian Hostiuc. "Trăim timpuri interesante în care avem o oportunitate extraordinare să scriem despre lucruri la care nu visam niciodată: cum este şi cum va fi Europa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO