Eveniment

Zece mii de români şi-au deschis firmă în Marea Britanie. „O treime din companii au sediul social chiar în Londra“

Citiţi mai multe în Business Magazin despre povestea românilor care au firme în Marea Britanie

Citiţi mai multe în Business Magazin despre povestea românilor care au firme în Marea Britanie

Autor: Razvan Muresan, Bogdan Angheluţă

21.04.2015, 09:30 8085

„Cea mai circulată rută aeriană din România în prezent este Bucureşti-Londra.“ O ştire din Business Magazin pu­bli­cată încă din vara anului 2014 anunţa că cinci com­pa­nii oferă zilnic po­sibilitatea de a ajunge în capitala Re­gatului Unit, pa­sa­gerii putând alege dintre 16 variante de zbor. Interesul pen­tru Lon­dra a crescut vizibil de la începutul anului tre­cut, după ce Marea Bri­tanie a ridicat res­tric­ţiile legate de muncă, iar emigranţii români au scăpat de perioada de aşteptare de câteva luni, cât dura obţi­ne­rea unui permis de muncă. Peste 100.000 de concetăţeni au decis să-şi încerce norocul în Marea Brita­nie, unii aflaţi la prima aventură în afara ţării, alţii în căutarea unei soluţii de avarie pentru criza economică pro­fun­dă din Spania sau din Italia care i-a lăsat fără serviciu. De fapt, datele Institutului Naţional de Statistică arată că Marea Britanie este singura ţară de destinaţie cu valori în creştere ale emigranţilor români. Faţă de anul 2008, numărul celor care au ales să emigreze în Italia, Spania şi Germania s-a înjumătăţit, în timp ce fluxul către Marea Britanie a crescut de câteva ori.

Conform raportului Enterprise and Innovation al companiei Makwana Consulting Ltd., dintre cele 10-11.000 de firme româneşti din regat, 15% au activităţi în construcţii şi imobiliare, iar alte 10% în manufactură. Documentul mai arată că vârsta medie a proprietarului român de afacere la Londra este de 33 de ani şi că, în 75% dintre cazuri, este bărbat. O treime dintre firmele deschise de români au sediul social chiar în Londra, iar o mare parte în oraşele din zonele adiacente metropolei, cu precădere Harrow şi Milton Keynes. Apetitul crescut al antreprenorilor români pentru Londra vine simultan cu faptul că în 2014 Londra a ocupat pentru prima dată locul întâi în clasamentul celor mai bune oraşe pentru afaceri la nivel mondial realizat de compania de audit şi consultanţă fiscală PricewaterhouseCoopers, depăşind la mare distanţă Singapore şi New York.

„Am văzut multe afaceri în construcţii, transport, servicii de curăţenie, amenajări interioare, dezvoltare IT. Este evident de ce: au nevoie de multă forţă de muncă, iar aceasta provine tot din România pentru că este mai ieftină“, spune Ozana Giuşcă, care în 2004 a decis să pornească propria afacere şi s-a specializat în consultanţă în atragerea de fonduri europene pentru companii care investesc în România.

Antreprenorii chestionaţi de Business Ma­gazin recunosc că Londra oferă posibilitatea de a accesa mult mai uşor decât în România programe de sprijin, iar deschiderea către businessuri bazate pe tehnologie este imensă. Potenţial imens există şi în construcţii şi amenajări, iar românii au sesizat că pot emigra şi deveni nu doar muncitori, ci şi angajatori de forţă de muncă autohtonă. „Dacă vrei să fii văzut sau să-ţi promovezi compania, trebuie să fii la Londra. Este un hub internaţional grozav unde toate marile afaceri ale lumii se intersectează“, crede şi Călin Humă, preşedinte al Indes Group şi CEO al Bridge2Romania, o platformă care îşi propune să faciliteze investiţiile britanice în România şi să pună în legătură companiile cu IMM-uri de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO