Eveniment

ZF 10 ani de la aderarea la UE. Ne-am apropiat economic de europeni, dar suntem pe plus în relaţiile comerciale cu americanii

ZF 10 ani de la aderarea la UE. Ne-am apropiat economic...

Autor: Iulian Anghel

10.11.2016, 00:07 1409

În relaţia cu America, România a trecut de la un deficit de 95 de milioane de euro în 2007 – primul an al aderării la UE – la un excedent de 373 de milioane de euro în 2015. Statele Unite sunt una dintre puţinele ţări cu care România este pe un excedent ce depăşeşte 100 de milioane de euro.

De la aderarea la UE în urmă cu 10 ani, comerţul României s-a orientat prepon­derent spre piaţa europeană (peste 70% din întregul comerţ internaţional al ţării). Nu este vorba de a fi ignorat celelalte pieţe, dar relaţiile au fost de aşa natură - piaţa americană, în ciuda dimensiunii ei, este departe şi nu este exclus ca vizele, de care românii nu au scăpat, să fi reprezentat un impediment în calea schimburilor.

Geopolitic, piaţa rusească a fost pierdută în urmă cu 25 de ani, odată cu prăbuşirea CAER (Consiliul Economic de Ajutor Reciproc) şi nu a mai fost recuperată. Relaţiile cu Rusia s-au răcit considerabil în urmă cu doi ani, dar şi aşa deficitul comercial cu Rusia a fost anul trecut de aproape un miliard de euro (998 mil. euro exporturi şi aproape 2 miliarde de euro importuri). În relaţia cu un alt gigant, China, România are un deficit masiv, de peste 2 miliarde de euro. În relaţia cu principalul său partener comercial, Ger­ma­nia, deficitul comercial al României este, de asemenea, semnificativ - de 1,7 miliarde de euro în 2015. SUA sunt prima mare putere cu care România este pe excedent semnificativ la schimburile comerciale (avem excedent şi cu Franţa, aproximativ 200 mil. euro), de 373 de milioane de euro în 2015. Cu toate acestea, relaţiile comerciale nu au urmat, cum se aştepta, relaţiile politice foarte bune. În ultimii ani SUA au oscilat între locurile 13 şi 20 ca valoare a schimburilor Româ­niei de importuri şi exporturi. Un volum de schimburi comer­ciale de doar 1,7 miliarde de euro în 2015 reprezintă doar 1,5% din comerţul de bunuri ale României şi doar 3% din exporturile ei. Şi vorbim, până la urmă de cea mai puterncă economie a lumii, cu un PIB de 18.000 de miliarde de dolari. Spre comparaţie, cu Germania, principalul partener comercial al României, schimburile comerciale sunt 23 de miliarde de euro, de 13 ori mai mari decât cele cu SUA.

După anunţul amplasării scutului american antirachetă la Deveselu, în mai 2012, România spera să primescă şi investiţii americane majore. Investiţiile americane în România au fost la nivelul lui 2015 de 1,6 miliarde de euro, faţă de 869 mil. euro la nivelul lui 2008. Americanii sunt pe locul 10 în funcţie de ponderea investiţiilor străine în România. Scutul antirachetă se dovedeşte a fi cea mai importantă investiţie americană aici, chiar dacă ea nu apare în statistici, scutul având un cost de aproximativ 400 mil. dolari.

În România există în jur de 4.000 de firme cu acţionariat american. Principalele companii prezente aici sunt Ford, Emerson, Honeywell România, Cargill, Coca-Cola România, General Electric Healthcare, Intel Corporation, Oracle România sau Pfizer România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO