Eveniment

ZF 10 ani de la aderarea la UE: România a adunat un deficit cumulat de 85 mld. lei la pensii din 2007 încoace

ZF 10 ani de la aderarea la UE: România a adunat un...
31.12.2016, 12:00 284
Guvernele României au fost ne­voite să facă transferuri masive de la bugetul de stat către bugetul pensiilor în peri­oa­da de după criza finan­ciară, iar în toţi cei zece ani de la aderarea ţării la Uniunea Euro­peană de­fi­citul sistemului de pensii a avut o valoare cu­mulată de 85 de miliarde de lei.
 
„În anul 2015, bugetul pensiilor a fost subvenţionat de la bugetul de stat cu 2,6% din PIB (circa 4 mld. euro)”, se ara­tă într-o prezentare susţinută de că­tre Florin Georgescu, prim-viceguver­na­torul Băncii Naţionale, la Uni­ver­sitatea din Craiova, cu ocazia decer­nării titlului de Doctor Honoris Causa.
 
Anul trecut, Ro­mâ­nia a avut cel mai mare deficit al sistemului de pen­sii, având în vedere că încă din a doua parte a anului 2014 a fost aplicată o mă­sură de reducere a contri­buţiei plătite de angajatori la pensii cu cinci puncte procentuale. Astfel, pe tot parcursul anului 2015, contribuţia angajatorilor la sistemul de pensii a fost cu 2,8 miliarde de lei mai mică faţă de anul precedent.
 
Dacă în 2007 nu exista deficit al fondului de pensii de stat, acesta a început să crească în 2008, când au fost modificate legea pensiilor şi cea a pensiilor pentru agricultori. Subvenţiile pentru acoperirea acestui deficit au crescut semnificativ începând cu anul 2009, când a fost aprobată, în plină criză, dar şi în timpul alegerilor prezidenţiale, legea pensiei minime garantate în plată. Astfel că, în 2010, deficitul s-a dublat faţă de anul pre­cedent (crescând de la 5 mld. lei la 10 mld.  lei). În 2010, guvernul Boc, acelaşi care intro­dusese pensia minimă garantată, a eli­mi­nat pensiile speciale şi astfel, începând cu 2011, deficitul s-a stabilizat la 12-13 mld. lei anual.
 

În 2014 guvernul Ponta a redus contribuţia de asigurări la angajator cu cinci puncte şi a majorat pensiile în baza reglementării legale că acestea sunt majorate cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea economică, iar deficitul s-a majorat la 18 mld. lei în 2015. Începând cu a doua parte a anului trecut, Parlamentul a reintrodus pensiile speciale, astfel că deficitul va continua să se majoreze şi anul acesta, având toate şansele să sară de 3% din PIB.
 
Înainte de criză, au existat ani în care fondul de pensii era pe excedent, pentru că numărul de salariaţi era mai mare, iar cel al pensionarilior mai mic. Ulterior, numărul de salariaţi a tot scăzut (pe fondul migraţiei şi a restructurărilor făcute în special de companiile din domeniul industriei), în timp ce numărul de pensionari a crescut (fenomen parţial influenţat şi de pensionările anticipate).
 
„Vârsta efectivă medie de pensionare a fost, în perioada 2008- 2015, cu 6 ani mai redusă decât cea standard, iar în cazul femeilor cu 3 ani mai redusă decât vârsta standard de pensionare”, se mai arată în prezentarea lui Florin Georgescu. Astfel, în 2015, bărbaţii s-au pensionat, în medie, la vârsta de 59 de ani (faţă de vârsta standard de pensionare de 65 de ani), iar femeile la 57 de ani (faţă de vârsta standard de pensionare de 60 de ani).
 
În prezent, în România există 5 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat şi agricultori, ale căror pensii sunt susţinute din contribuţiile plătite de 4,7 milioane de salariaţi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO