ZF 10 ani de la aderarea la UE: Stocul investiţiilor străine aproape că s-a dublat în ultimul deceniu

22 nov 2016 Autor: Adelina Mihai

Soldul investiţiilor străine din România a crescut de 1,8 ori în ultimii zece ani, valoarea totală a acestora ajungând de la 34,5 mld. euro în 2006 la 64,4 mld. de euro în 2015, arată datele Băncii Naţionale.

Cele mai multe investiţii străine noi din ultimul deceniu au venit în Ro­mâ­nia în perioada 2006- 2008, în pe­rioada de boom economic, când va­loa­­rea anuală a investiţiilor străine di­rec­te varia între 7 şi peste 9 mld. eu­ro. Totuşi, în anii de criză, in­ves­ti­ţiile străine s-au prăbuşit la 2 – 3 mld. euro pe an, nivel la care s-au menţinut chiar şi după ce economia a revenit pe creştere. Va mai ajunge România la nivelul de investiţii străine din perioa­da de boom economic?

„Probabil că da, în măsura în care Europa îşi revine. Până una-alta, toată economia europeană este mai degra­bă stag­nan­tă. Aceste creşteri econo­mi­ce de 1- 2% cu care se laudă sta­tele europene în ultima vreme nu sunt, evi­dent, foarte sti­mu­lative pentru inves­ti­tori. De aceea, nu cred că investiţiile îşi vor reveni semnificativ pe termen prea scurt, adică în ur­mă­torii 2- 3 ani, ci va fi un proces lent şi îndelun­gat“, a expli­cat economistul Aurelian Dochia. În 2015, nivelul investiţiilor stră­ine directe a ajuns la 3,46 mld. euro, fluxul acestora fiind cu un miliard de euro peste nivelul din anul anterior.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2016

 
Cuvinte cheie:
ZF 10 ani de la aderarea la UE
, investitii straine
, banca nationala
, investitii
, economia europeana
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide