Eveniment

ZF HR Insider Arad, ediţia XXI: Problemele cu care se luptă angajatorii. Deşi un muncitor necalificat poate ajunge şi la un salariu de 2.500 de lei pe lună, „am crescut salariile de trei ori anul acesta. Oamenii se mută de la o firmă la alta şi pentru 30 de lei.”

ZF HR Insider Arad, ediţia XXI: Problemele cu care se...

Autor: Adelina Mihai

30.10.2016, 14:00 12097

Fabricile din judeţul Arad se confruntă cu o criză acută de personal şi caută atât muncitori calificaţi, cât şi necalificaţi, iar lipsa de candidaţi îi determină să majoreze salariile pentru a face faţă comenzilor.

„Cred că toată lumea din regiune şi-a depăşit bugetele de salarii în 2016. Am intervenit de trei ori anul acesta pe salarii, iar astăzi un muncitor necalificat câştigă un salariu de 1.800 de lei brut pe lună (1.300 de lei net - n.red). Există o fluctuaţie foarte mare de personal pe timpul verii, multă lume pleacă în străinătate să lucreze sezonier, chiar şi în Polonia, Slovacia sau Ungaria, unde primesc 700 - 800 de euro pe lună plus cazare (...). Sunt unele categorii de persoane - nomazii – care se mută de la o firmă la alta şi pentru 30 de lei în plus la salariu“, a spus Aniela Mladin, director general al Guala Pack Nădab, companie producătoare de ambalaje aseptice pentru industria alimentară şi farmaceutică. Ea a fost unul dintre speakerii evenimentului ZF HR Insider, organizat de ZF în parteneriat cu firma Continental miercuri la Arad. Tema celei de-a XXI-a ediţii a ZF HR Insider a fost „Ce soluţii există pentru a creşte numărul de angajaţi din fa­bri­cile din zona Arad şi ce pot face auto­rităţile pentru a rezolva proble­mele cu care se confruntă investitorii?“. Şefa Guala Pack a mai precizat că în 2015 zona Aradului s-a confruntat cu cea mai mare criză de personal de până în prezent, fabricile nu au personal cu care să îşi onoreze comenzile de pro­ducţie, iar firmele riscă să nu respecte termenele de livrare către clienţi.

La rândul său, Christian von Albrichsfeld, directorul general al producătorului de componente auto Conti­nental  România, spune că din toate zonele în care compania are fa­brici, la Arad există o criză mai mare de personal.

„Sunt mulţi angajaţi care vin, stau o lună sau două la serviciu până iau salariul şi apoi nu mai vin, de aceea trebuie să facem ceva, să gândim o strategie prin care să îi facem pe oamenii care stau acasă să vină la lucru. Creştem salariile, iar oamenii pleacă de la o companie la alta pentru 50 de lei în plus. Timp de un an sau doi, putem să depăşim bugetele de salarii progra­mate, însă multinaţionalele se gândesc, atunci când văd o astfel de situaţie, să schimbe strategia. Nu zic că vor pleca de aici, dar nu vor mai creşte aici, se uită pe piaţa mondială şi caută alte zone în care să crească numărul de angajaţi. Dacă mutăm aceiaşi oameni de la o fir­mă la alta, nicio companie nu va putea să-şi crească efectivele cu 1.000 de angajaţi pentru a face faţă comen­zilor“, a spus Christian von Albrichsfeld.

Chiar dacă salariile brute fixe ale angajaţilor din fabricile din Arad par mici, în realitate veniturile nete încasate de aceştia sunt mult mai mari dacă se iau în calcul orele suplimentare şi bonusurile.

„Salariul brut al unui muncitor necalificat este de 1.600, 1.700 sau chiar 2.000 de lei brut, dar e o greşeală dacă vorbim doar despre salariul brut şi nu de veniturile nete, care în special în perioada de vară sunt duble. Am un muncitor necalificat în fabrică care luna trecută a câştigat 2.500 de lei net cu ore suplimentare şi bonusuri şi care are un salariu fix de 1.550 de lei“, a spus Dana Berar, HR & EHS Manager în cadrul producă­torului de semifabricate ex­tru­date din aluminiu Sapa Profiles din Chişineu-Criş, Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO