Eveniment

ZF la 14 ani: România este mai colorată şi mai puternică, dar plină de datorii. 14 indicatori şi 14 evenimente care arată ce a făcut economia în aceşti ani

ZF la 14 ani: România este mai colorată şi mai puternică, dar plină de datorii
18.11.2012, 22:27 3009

Ce spun despre România 14 indicatori economici şi 14 evenimente selectate de Ziarul Financiar care au descris şi marcat această perioadă de la lansarea ZF şi până în prezent?

Că, inexorabil, ţara se mişcă şi devine mai colorată. Salariile sunt mai bune, exporturile sunt mai puternice, veniturile la buget sunt de 5-6 ori mai mari, telefoanele mobile sunt pe toate drumurile, iar o călătorie în Occident nu mai e un mit, ci e (aproape) ca şi un drum la Ploieşti pentru milioane de români.
 
Dar şi că datoria publică şi cea externă cresc necontenit, că investiţiile străine şi remiterile românilor care muncesc în străinătate mai scârţâie - este adevărat.
 

În 1998, salariul mediu net era de 110 euro. Azi este 350 de euro. Mai e drum lung până la 2.200 de euro cât este în Franţa, dar o triplare în 14 ani nu e rea. De ce nu au urmat aceeaşi evoluţie ca a exporturilor este de fapt întrebarea, pentru că exporturile erau de 7,4 miliarde de euro în 2008 şi azi sunt de 45 de miliarde de euro, deci au crescut de şase ori.

Când ieşim din mlaştina lui zero-virgulă-nu-ştiu-cât-la-sută plus sau minus la PIB?

Era altceva un salariu mediu net pe economie de 700 de euro azi. Nici cu creşterea PIB nu sunt corelate salariile din această perioadă, căci acesta a crescut de patru ori, de la 37 de miliarde de euro în 2008 la 137 de miliarde de euro azi.

Ce spun despre România 14 indicatori economici la 14 ani de la lansarea ZF

Preţul creşterii este însă destul de mare. Datoria externă a crescut de zece ori din 1998 încoace, până la 97 de miliarde de euro, iar creditele pentru populaţie şi companii au crescut de la 5 miliarde de euro la 50 de miliarde de euro azi.

14 evenimente şi tendinţe în 14 ani de istorie a ZF

Stăpânirea inflaţiei la cote sub 5-6% pe an este poate cel mai mare câştig al acestei perioade.

Tabloul este per ansamblu mai viu, mult mai viu decât în sumbrii ani '90, cu o inflaţie de peste 50%, când cine avea o sută de dolari o punea în ramă. Măcar să ne ţinem de drum, cât o fi de întortocheat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO