Eveniment

ZF Live. Alina Timofti şi Marius Ionescu, consultanţi NNDKP: Dacă s-ar reorienta resursele inspecţiilor fiscale către conformarea voluntară, ANAF ar creşte de 6 ori sumele de încasat

Marius Ionescu, tax partner, NNDKP şi Alina Timofti, tax partner, NNDKP

Marius Ionescu, tax partner, NNDKP şi Alina Timofti, tax partner, NNDKP

Autor: Răzvan Botea

23.10.2018, 00:07 982

Marius Ionescu, tax partner la NNDKP: Anual, ANAF stabileşte sume de plată după inspecţii fiscale (concluzii fiscale - n.red.) în valoare de 2 mld. euro, din care rămân de plată 1 mld. euro, după contestaţii sau instanţe, suma aceasta reprezentând 0,5% din PIB-ul României. Dacă resursele necesare inspecţiei fiscale s-ar reorienta către conformarea voluntară, s-ar putea ajunge la sume de încasat în valoare de 2-3% din PIB.

ZF organizează împreună cu NNDKP o conferinţă pe teme de fiscalitate.

 

„Toate studiile făcute de instituţiile internaţionale arată că prin conformare voluntară câştigi mai mult. Dacă iei resursele din inspecţia fiscală şi le duci în zona de conformare voluntară, să fii într-un dialog cu el, se câştigă 2-3% din PIB, faţă de 0,5% din PIB, cât înseamnă un miliard de euro aduşi prin inspecţia fiscală“, a spus Marius Ionescu.

Aproape toate inspecţiile fiscale duc la un litigiu, iar ANAF sau instanţele dau câştig de cauză contribuabililor în aproximativ jumătate din cauze: „Anual, ANAF în ultimii ani stabileşte sume de plată, concluzii fiscale în urma inspecţiilor fiscale, în valoare de circa 2 mld. euro, din care cam jumătate se pierd pe drum, în faza de contestaţie şi instanţe, iar restul rămân de plată. Din experienţa noastră, pe zona de mari contribuabili, şansele acestora sunt ceva mai mari“.

Pe partea de legislaţie fiscală, România este la un nivel acceptabil, însă problema intervine la aplicarea acesteia: „România nu are probleme de legislaţie fiscală, ci de aplicare a a acesteia, iar asta înseamnă că ANAF trebuie să fie modernizat. Sunt două paliere de care am putea să vorbim în cazul modernizării ANAF-ului. O mare problemă din practică este, de exemplu, acordarea unei rezoluţii diferite de către filialele ANAF pentru aceleaşi speţe sau speţe similare. Problema principală este cea a digitalizării. Digitalizarea presupune şi controale tematice, pe nişte speţe pe care inspectorii le ştiu aferente unei industrii“, a spus la ZF Live Alina Timofti, tax partner la NNDKP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO