Eveniment

ZF Live. Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania: Investiţiile nu sunt la nivelul pe care l-am anticipat, de aceea am redus prognoza de creştere economică

ZF Live. Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii...

Autor: Bianca Dorobanţu

25.07.2016, 00:07 513

După ce în urmă cu câteva luni se întreceau în a majora prognozele de creştere economică a României, economiştii încep să le scadă, deocamdată marginal.

Banca Transilvania, care până acum se afla la zenitul prognozelor, anticipând un avans al economiei în 2016 de 5% şi-a temperat puţin optimismul: România va înregistra în 2016 o creştere economică de 4,8% (5% în prognoza anterioară), iar în 2017 de 4,3% (4,6% în prognoza anterioară) a arătat la ZF Live Andrei Rădulescu, senior economist al BT. Motivul? Investiţiile nu cresc în ritmul anticipat.

Instituţiile internaţionale (FMI, Co­mi­sia Europeană, Banca Mondială) arată în rapoartele lor că anul viitor creşterea eco­nomică a României va fi semnificativ mai redusă decât în acest an (în jur de 3,4 - 3,5%). Însă optimismul în România rămâne sus. De pildă, Ministerul Finan­ţelor se bazează încă pe estimarea de creştere economică în 2017 de 4,5% avan­sată de Comisia Naţională de Prognoză.

Înainte ca Banca Transilvania să-şi reducă prognozele de creştere, UniCredit Bank anticipa (la începutul lunii) că avansul PIB va accelera în acest an la 4,1%, dar ar putea încetini anul viitor la 3,1%, printre cauze fiind dependenţa de importuri şi înce­tinirea exporturilor din cauza Brexitului.

Investiţiile (formarea brută de capital fix) au crescut în 2015 cu 8,8%, insuficient însă. Ce se întâmplă acum, de ce nu este menţinut ritmul? Şi companiile, şi populaţia au în memorie criza din 2007 - 2008, explică economistul Băncii Transilvania.

Potrivit lui Rădulescu, statul pare că investeşte - avem o creştere a cheltuielilor de capital de 29% în primele 5 luni ale anului, an/an. Însă în sfera corporate deciziile investitorilor se iau mult mai prudent. Decelarea pe investiţii din T1 2016 vine după un ritm foarte puternic din T4 2015. Companiile au investit în T4 2015 cu un avans de 17% pentru a se pregăti de intrarea în vigoare a reducerii cotei TVA de la 1 ianuarie. „Există o volatilitate de la un trimestru la altul, însă este clar că pe măsură ce s-au inten­sificat provocările şi pe plan internaţional dece­lera­rea pe inves­tiţii este pro­nun­ţată. Ne aşteptăm ca eco­no­mia să evo­lueze deja sub potenţial în 2017 - 2018 în absenţa unor şocuri pozitive. Pen­tru că inves­tiţiile scad, anul viitor ne aştep­tăm la un ritm de creştere economică de 4,3%. L-am revizuit uşor în scădere de la 4,6%.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO