Eveniment

ZF Live. Ciprian Dascălu, economist la ING Bank: Industria a înregistrat cel mai bun trimestru din ultimul deceniu

Ciprian Dascălu, economist ING Bank: Încă lucrăm la revizuirea în sus a prognozei. Probabil ne vom îndrepta spre o creştere economică de aproape 6%.

Ciprian Dascălu, economist ING Bank: Încă lucrăm la revizuirea în sus a prognozei. Probabil ne vom îndrepta spre o creştere economică de aproape 6%.

Autor: Corina Zamfir

17.08.2017, 00:06 546

Industria a înregistrat o creştere semnificativă, acesta fiind cel mai bun trimestru din ultimul deceniu, în timp ce partea de construcţii nu a mers foarte bine, susţine Ciprian Dascălu, economist la ING Bank, într-o intervenţie telefonică la emisiunea de business ZF Live.

„Creşterea industriei e mai degrabă dată de cererea internă. Ca ritm de creştere, înregistrările auto în vestul Europei încetinesc. Datele PIB pe zona euro au surprins pozitiv destul de mult. Avem practic cerere dinspre piaţa unică care duce la această evoluţie bună a industriei. Indicatorii de încredere pe industrie stau destul de bine“, a adăugat el.

Construcţiile nu merg aşa de bine mai ales din cauza construcţiilor inginereşti, adică investiţiile statului, iar pe partea de retail, datele pe vânzările cu amănuntul arătau o uşoară decelerare trimestrială, a mai spus economistul.

„Probabil consumatorii îşi alocă bani din ce în ce mai mult pentru bunuri de folosinţă îndelungată, precum maşini sau case, care presupun de cele mai multe ori şi îndatorare. Odată ce survine îndatorarea, scade nivelul venitului disponibil“, a adăugat el.

Ciprian Dascălu susţine că economia a crescut peste aşteptări, principalul motor fiind consumul. Totodată, el consideră că nu ne aflăm într-o fază de supraîncălzire a economiei.

Dacă ne uităm la balanţa comercială, pe bunuri se vede o deteriorare destul de accelerată în ultima perioadă. Per total, deficitul de cont curent nu sugerează încă o încălzire, iar presiunile inflaţioniste, care ar putea să indice o astfel de supraîncălzire, nu sunt atât de puternice, explică economistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO