Eveniment

ZF Live. Florin Jianu, fost ministru pentru IMM şi antreprenoriat: România trebuie să devină o ţară antreprenorială, iar tinerii cu idei trebuie ţinuţi în ţară, acum ei pleacă din cauza birocraţiei, a corupţiei şi a im­po­si­­bi­lităţii de a-şi pune în aplicare i­deile

ZF Live. Florin Jianu, fost ministru pentru IMM şi...
19.02.2017, 09:54 251

România trebuie să devină o ţară antreprenorială, iar tinerii cu idei trebuie ţinuţi în ţară. Doar că ei acum pleacă acum din cauza birocraţiei, a corupţiei şi a im­po­si­­bi­lităţii de a-şi pune în aplicare i­deile, a spus la ZF Live Florin Jianu, fost mi­nistru pentru IMM  şi antre­pre­no­riat.

El şi-a dat demisia din guvernul Grindeanu pe 2 februarie, după aprobarea ordonanţei de urgenţă 13/2017, motivul masivelor proteste de stradă din ultimele două săptămani. 

În perioada în care s-a aflat la conducerea ministerului, Florin Jianu, fost ministru şi în cabinetul Ponta, a lansat o serie de programe pentru susţinerea IMM-urilor şi a start-up-urilor.

Programul de susţinere a start-up-urilor, Start-up Nation-Romania, ar tre­bui să devină operaţional de la 1 mai, an­­tre­­prenorii avand posibilitatea de a a­pli­­ca pentru un grant de maximum 200.000 lei, respectiv 100% din inves­ti­ţie.

"Acest program are la bază modele deja lansate în alte ţări. Ideea este să finanţăm 10.000 de start-up-uri în acest an, dar chiar dacă nu ajungem la acest număr tot este un început. Şomajul în randul tinerilor este ridicat, apoape 25%, chiar pe o zonă care ar trebui să fie motorul economiei. Este un cost pentru economie, este o debalansare, vorbim de oameni energici, tineri, care îşi pot asuma un risc." El a pre­cizat că nu a fost de acord cu finanţarea integrală a start-up-ului prin acest program, dar pană la urmă a echilibrat această pre­ve­de­re cu obligaţia de a crea două locuri de muncă prin investiţie: "Pot fi locuri de muncă ocupate de cei care au făcut com­pania, este flexibil". Programul dis­pu­ne de 1,2 mld. lei fonduri de la minis­ter şi 500 mil. lei fon­duri europene. Moda­litatea de acce­sare a fondurilor pre­su­pune com­ple­tarea unui plan de afa­ceri pe site, pentru că fiecare antre­prenor primeşte un punctaj. Chiar dacă sunt domenii care vor beneficia de punctaje mai mari, gen IT&C sau design, pro­gramul nu este gandit să limiteze acce­sul la finan­ţa­re al altor tipuri de firme, avand în ve­de­re că zona rurală presupune altfel de afaceri. 

În perioada în care a condus ministerul pentru IMM-uri, Jianu a propus ca programul să stabilească un parteneriat cu o bancă sau mai multe pentru a facilita accesul rapid la bani: "Prin fonduri europene ar trebui ca antreprenorul să facă întai dovada cheltuielilor şi apoi este compensat. Dar nu poţi cere unui tanăr să cheltuiască 200.000 de lei de la el". În varianta propusă de Jianu, ministerul transferă fondurile către bancă, iar aceasta acoperă cheltuielile antrepre­norilor pe baza facturilor prezentate de aceştia.

Fiecare întreprinzător este moni­torizat pentru o perioadă de trei ani şi trebuie să menţină activitatea prevă­zută în planul de afaceri şi locurile de muncă pentru a primi finanţare.

În paralel, Consiliul Consultativ al Antreprenoriatului, organism care include 50 de asociaţii de profil, poate veni cu propuneri de îmbunătăţire a acestui program, pe măsură ce el se derulează, dar şi a altor programe de finanţare. "În premieră, programul stipulează ce nu ai voie să faci, nu ce ai voie, aşa cum apare în alte programe, o situaţie care limitează ideile antrepre­no­rilor". 

În prezent, statistica arată că în Romania sunt cu 50% mai multe firme care se închid decat cele se deschid, un indicator foarte grav. În plus, Romania este sub media europeană la numărul de firme înfiinţate la 1.000 de locuitori.

"Sunt ţări mult mai mici cu un număr egal de firme ca la noi. Polonezii au zis în anii '90 că cine vrea să facă firmă o poate face gratuit şi a fost un boom, care a dus la dezvoltarea rapidă a acelei pieţe."

Un alt program propus de Florin Jianu vizează susţinerea exporturilor şi internaţionalizarea firmelor romaneşti, în condiţiile în care doar 4,6% din IMM au activităţi de internaţionalizare, media europeană fiind de 10%. Internaţionalizarea nu presupune neapărat activităţi de export, ci şi stabilirea unor relaţii cu parteneri externi, deschiderea de sucursale, finanţarea acoperind şi  participarea la targuri, plata chiriei într-un hub, gen Sillicon Valley, includerea într-o misiune economică, dar şi crearea unui site sau aplicaţii pentru piaţa externă sau participarea la cursuri de profil, legate de activitatea principală a firmei. 

Grantul oferit antreprenorilor prin acest program se ridică la 50.000 lei, reprezentand 90% din investiţie.

"Sunt cam 500 de companii vizate şi fondurile totale sunt de 18 milioane lei. Am vrut să schimb şi accesul la targuri, să nu mai fie organizată participarea de către ministere. Să anunţăm bugetul anual la minister şi sa facem un site pe care organizaţiile şi firmele se pot înscrie şi primesc punctaj pe baza căruia participă la targ."

În afară de aceste programe există şi posibilitatea de a finanţa activitatea din comerţ, cu un maxim de 200.000 lei.

Toate aceste programe sunt prezentate pe siteul www.aippimm.ro.

În ceea ce priveşte decizia de a părăsi guvernul Grindeanu, după aprobarea Ordonanţei 13, Florin Jianu a spus că a fost o chestiune de principii şi de etică, dar nu înseamnă că se retrage şi din activitatea economică sau din domeniul în care activează de peste 10 de ani.

În plus, el susţine în continuare că Romania trebuie să devină o ţară antreprenorială.

"Ordonanţa 13 a decredibilizat foarte mult guvernul, de aici şi decizia mea. Astfel de lucruri nu trebuie să existe pe agenda publică niciodată. A decredibilizat orice acţiune ulterioară a guvernului. Zona economică, de politici publice, guvernamentale se bazează pe încredere, pe percepţie, pe credibilitate, şi să pierzi asta într-o lună de guvernare deja pune o pecete asupra viitorului guvernului. Tot ecosistemul mediului de afaceri este afectat. Sunt rezervat că guvernul Grindeanu poate recaştiga încrederea. Odată pierdută încrederea, e greu să mai revii", a mai spus Jianu.

În opinia lui, Romania trebuie să se ocupe acum de atragerea şi utilizarea fondurilor europene, " nu de năzbatii". 

În plus, Florin Jianu consideră că mediul de afaceri trebuie să joace rolul de mediator în situaţia creată pe plan politic şi să arate că impactul economic se reflectă asupra întregii societăţi: "Cand ai sute de mii de oameni în stradă trebuie să îţi pui un semn de întrebare".

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO