Eveniment

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase companii din România în cadrul Galei ZF 19 ani

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase companii...

Autor: Ştefan Stan

27.11.2017, 00:07 1432

Mark Andersen, UBS: România trebuie se uite spre o creştere economică pe termen lung, să rămână în top în următorii 20-30 de ani

Mark Andersen, head of regional asset allocation în cadrul UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a vorbit în cadrul Galei ZF 19 ani şi a prezentat atât contextul economic actual la nivel global, cât şi oportunităţile de creştere şi direcţia în care ar trebui să ne orientăm în viitor.

Care au fost mesajele-cheie trans­mise de Mark Andersen la Gala ZF:

România are cea mai bună creştere în acest moment, chiar şi din perspectiva UBS.

Noi vedem o creştere bună în toate pieţele de capital. Economia mondială nu a dus-o mai bine din 2010. 75% din ţări cresc mai rapid decât potenţialul pe termen lung şi contribuie la acest peisaj al unei economii mondiale prospere. România este în centrul acestui tablou. O creştere de 8,8% în ultimul trimestru este stelară. România ar putea chiar învinge China în contextul global la cine ar putea avea cea mai mare creştere.

Vedem totuşi o presiune inflaţionară în România. În timpul crizei financiare, nu ne gândeam în termen de est şi vest, ci mai degrabă sud şi nord. Acum cea mai puternică parte din Europa când vine vorba de creştere este estul.

Credem că încă este loc de creştere, în principal pentru că corporaţiile cu care am vorbit încă nu şi-au atins potenţialul.

Trebuie să fim atenţi în segmentul de risc.

Anul 2017 a fost un an în care Europa a fost dominantă, iar euro va fi în continuare o monedă extrem de puternică.

Tăria euro a fost resimţită de asemenea şi în moneda locală şi noi vedem acest lucru întâmplându-se în continuare, dar ne aşteptăm ca BNR să crească dobânzile la 1,5%, iar acest lucru va pune totuşi presiune pe inflaţie.

Care sunt factorii care pot fi driveri de creştere în următoarele decenii?

Tehnologia este unul dintre principalele lucruri distruptive pentru pieţe. Trebuie să fii foarte atent la ce se întâmplă când vine vorba de tehnologie.

Totuşi, nu este nimic nou că roboţii ne vor ajuta în viitor.

Sunt de 50 de ori mai multe date colectate în 2017 faţă de 2010. Trebuie să ne dăm seama ce să facem cu aceste date.

Abilitatea maşinăriilor de a recunoaşte orice vizual este următorul pas. Indiferent unde mergi acum în Europa Centrală, nu vei mai fi întâmpinat de o persoană, ci ţi se va scana paşaportul biometric, pentru a vedea dacă eşti cine pretinzi că eşti.

Un alt factor important este condusul autonom. Dacă conduci o Tesla, fiecare imagine va fi înregistrată, iar următoarea maşină care va trece pe acolo va şti deja asta.

Ne aşteptăm la o creştere de 50% în fiecare an la cererea pentru vehicule electrice.

O maşină fără şofer va fi mai ieftină în viitor decât transportul în comun.

Avem creşteri economice puternice, este fantastic să fim în România într-o perioadă când învingeţi India sau China. Dar dacă vreţi să gândiţi pe 20-30 de ani, trebuie să ne uităm la tehnologie şi cum putem profita de aceasta pentru a rămâne în top.

Oamenii trăiesc mai mult, iar populaţia continuă să crească. Tot mai mulţi oameni migrează spre oraşe, ceea ce creează oportunităţi imense.

Trebuie să ne gândim la ce schimbă industriile şi la ce trebuie să facem ca să avansăm.

 

Andreas Treichl, preşedinte executiv al Erste şi cel mai mare finanţator privat al economiei româneşti: România are un potenţial enorm. Următorul sediu central al Erste ar putea fi în România

Andreas Treichl, şeful Erste şi unul dintre cei mai puternici bancheri din Europa Centrală şi de Est, a vorbit în cadrul Galei ZF 19 ani despre potenţialul României, despre direcţia în care se îndreaptă România şi regiunea şi despre paşii pe care trebuie să îi facem pentru a ajunge o ţară de top.

Care au fost mesajele cheie ale lui Andreas Treichl:

Sunt onorat că sunt aici. Eu nu am vrut să ajung bancher. Am vrut să ajung dirijor, am lucrat cu un dirijor american celebru, dar după câteva luni mi-a spus că este mult mai bine să fii un bancher mediocru decât un dirijor mediocru.

Noi suntem oameni de business. Zilele când bancherii credeau că sunt diferiţi au trecut de mult. Zilele când bancherii stăteau în birou şi veneau oamenii la ei au trecut de asemenea de mult. Dacă eşti o bancă normală, cum suntem noi, acele zile au trecut de mult.

Eu mă văd ca un antreprenor. Am crescut un business, care se întâmplă să fie o bancă. Singurul mod în care putem creşte este să ţinem clienţii fericiţi şi să facem bani.

În urmă cu 12 ani, când am cumpărat BCR, mulţi credeau că sunt nebun. ROI al BCR va deveni pozitiv cel mai devreme în 2069. Totuşi este un lucru fantastic că am intrat în România.

România mai are nevoie de un singur lucru pentru a deveni mai bună: schimbarea. De regulă, când merg în Republica Cehă sau Slovacia, oamenii mereu se plâng de politicieni. În fiecare ţară oamenii cred că politicienii lor sunt cei mai răi. Şi ştiţi ceva? Au dreptate.

Noi facem reclamă peste tot în lume pentru ca oamenii să investească în Europa Centrală şi de Est. În multe dintre ele este prezentă România. Câtă vreme oamenii investesc în regiunea noastră, suntem fericiţi. La Erste nu facem diferenţă între Republica Cehă, Ungaria, România. Peste tot avem mulţi clienţi, peste tot suntem printre cele mai mari bănci.

Din toate posibilităţile de investiţie din regiune, majoritatea sunt în România. Aveţi nevoie de mult mai multe investiţii decât Ungaria, pentru că sunteţi de două ori mai mulţi.

Politicienii noştri nu înţeleg că trebuie să facem business, sunt în competiţie unii cu alţii. Iar investiţiile se duc unde au condiţii, iar dacă investitorii se simt nesiguri, nu vin, dacă se simt bineveniţi, acolo se duc.

Scopul businessului nostru este să ajute să creeze prosperitate în ţările unde operăm. Scopul nostru este să facem oamenii mai bogaţi, companiile mai bogate. Şi dacă facem asta, înseamnă că am avut succes.

Unul dintre lucrurile pe care trebuie ca politicienii să le creeze este stabilitatea. Ei trebuie să creeze prosperitate, pace, stabilitate.

România are o funcţie extrem de importantă în regiune. Noi trăim în partea din Europa care în următorii 35-45 de ani va fi de departe partea din Europa cu cea mai rapidă creştere. Ce avem nevoie în această ţară este să o facem o ţară de top în această regiune. Este una dintre cele mai mari, iar prosperitatea altor state din regiune depinde de România.

Între Germania şi Rusia este multă creştere, de 4-5%. Nu avem asta în Rusia, nu avem asta în Germania, dar nici peste tot în Europa Centrală şi de Est. Trebuie să uităm aceşti termeni: est şi vest, pentru că diferenţa dintre Portugalia şi Belgia este la fel de mare ca diferenţa dintre Estonia şi Serbia.

Treaba noastră în această ţară, pe lângă a fi oameni de business, este să ne asigurăm că politicienii din această ţară fac ce trebuie. Dar cred cu tărie în dificultatea pe care am avut-o în această perioadă peste tot unde suntem prezenţi: nu există o conexiune reală între guvern şi mediul de business. Chiar şi în Austria a fost problema asta, pe care am reuşit să o depăşim, pentru că am reuşit să explicăm politicienilor că trebuie să lucreze împreună cu mediul de business ca să iasă din aceste dificultăţi.

România are un potenţial imens, dar are şi multe slăbiciuni. Principalul minus al României este infrastructura. Uitaţi-vă unde a ajuns Cehia în perioada asta şi unde e România. Nu-mi pot imagina că asta nu poate fi remediat, nu îmi pot imagina că dacă vorbim cu politicienii din ţările noastre, să le explicăm că e cel mai important lucru pe care îl avem de făcut, nu s-ar putea face.

Sunt aproape 100 de milioane de oameni care trăiesc în această regiune, care vor concura pentru cele mai bune locuri în care să trăiască. Trebuie să ne asigurăm că reuşim să creăm o atmosferă între noi şi politicieni.

România este o speranţă pentru noi în această regiune, este o ţară la care toată lumea se uită. Oamenii din Bruxelles se uită la România, austriecii se uită şi speră că România avansează. După Polonia, România este a doua cea mai puternică economie din regiune, este o ţară care are toate şansele din lume, o logistică posibilă foarte bună.

M-am plâns de politicieni în ultimii 20 de ani, dar am renunţat. Am renunţat să mă plâng şi am început să le explic.

Am avut întruniri recent între politicieni şi mediul de business. Politicienii au spus că realizează că oamenii de business sunt oameni care pot să ne ajute să construim o ţară mai bună decât era. Dar este jobul nostru să ne asigurăm că o faceţi într-un mod prin care toţi oamenii din această ţară au de câştigat. Acesta cred că este un lucru foarte bun de zis de către politicieni.

România este un loc extraordinar în care să fii. Trebuie să credem în România, trebuie să credeţi în voi. Acesta este mesajul pe care încercăm să îl dăm în România. Şi prin aceasta, vrem să ne luăm angajamentul că vom fi în România în 50 de ani, în 100 de ani. Nu avem de unde să ştim dacă în viitor vom avea sediul în continuare în Austria sau într-o altă ţară din Europa Centrală şi de Est sau chiar în România.

Trebuie să aveţi încredere în viitorul acestei ţări. România are un potenţial enorm, este o ţară incredibilă în care să fim.

 

Topul celor mai valoroase zece companii din România

 

I. Hidroelectrica

3,57 mld. euro

Bogdan Nicolae Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica: „În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru această prestigioasă distincţie, în numele angajaţilor care fac posibilă această performanţă. Noi dăm între 25 şi 30% din energia ţării. A fost un an mai greu, dar Hidroelectrica a demonstrat că s-a înscris definitiv pe un parcurs al profitabilităţii. Pot spune că nici Hidroelectrica nu şi-a arătat încă potenţialul pe care îl are. Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru listare, se va mai face un pas extrem de important pentru companie. Trebuie să schimbăm mentalitatea că companiile de stat din România nu sunt profitabile. S-a demonstrat o dată prin procesul de transformare prin care Hidroelectrica a trecut. Iată că astăzi este cea mai valoroasă companie din România, dar cred că valoarea Hidroelectrica constă în oameni. Hidroelectrica se va extinde, va arăta că o companie românească poate fi şi un jucător naţional foarte puternic, dar şi unul regional şi un motor al investiţiilor în România.”

 

II. OMV Petrom

3,55 mld. euro

Roxana Perianu, expert în comunicare în cadrul OMV Petrom, a primit premiul în numele companiei evaluate la 3,55 mld. de euro.

 

III. Romgaz

2,5 mld. euro

Dumitru Rotar, director general adjunct, Romgaz: „Vă mulţumesc pentru premiu, în numele colegilor mei. Vă mulţumesc dumneavoastră, care ne-aţi ajutat să fim pe podium. Am văzut că gala are întrebarea: ce urmează în următoarea sută de ani? Compania pe care o reprezint a fost cea mai importantă companie de gaze naturale din România în ultimii 100 de ani. Noi nu credem că sunt motive ca asta să se schimbe în următorii 100 de ani, aşa că bazaţi-vă pe noi”.

 

IV. Automobile Dacia

2,15 mld. euro

Gabriel Sicoe, director afaceri publice, Grup Renault şi preşedinte ACAROM: „Vă mulţumesc pentru acest trofeu, pe care îl dedicăm celor 16.700 de salariaţi pe care Dacia îi are în România. 3% din PIB, 8% din exporturile României, o cifră care reprezintă foarte mult gradul de implicare în economia românească, 1.000 de furnizori din economia românească cu care colaborăm, 2,5 mld. euro investiţii în România în cei 18 ani de la privatizare. Am încrederea că noul Duster va reprezenta acelaşi succes pe pieţele mondiale, iar de mâine, de pe 24 noiembrie, noul Duster poate fi comandat în România”.

  • Ruxandra Vodă, directorul de comunicare al Telekom România, a oferit premiul pentru locul IV lui Gabriel Sicoe, director afaceri publice în cadrul Grupului Renault şi preşedinte al ACAROM.
 

V. BCR

2,11 mld. euro

Sergiu Manea, preşedinte executiv, Banca Comercială Română: „Mulţumesc pentru invitaţe şi felicitări pentru încăpăţânarea de a face presă de calitate şi lucruri relevante. În România avem un obicei, după şef nu se vorbeşte. După o astfel de prezentare cel mai bine e să taci, pentru că rişti să dezamăgeşti. O să spun că mă bucur că de cinci ani m-am întors acasă. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor din ecosistemul România şi ecosistemul BCR, colegi de-ai mei, clienţi, prezenţi şi viitori, şi pentru că pe mulţi din sală vă cunosc, vreau să vă mulţumesc pentru că învăţ şi învăţăm de la dumneavoastră în fiecare zi”.

  • Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte, a oferit premiul pentru locul V în topul celor mai valoroase companii lui Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR.
 

VI. Banca Transilvania

2 mld. euro

Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania: „La mulţi ani, ZF! Felicitări pentru ce aţi reuşit până acum. Sunt de acord cu Andreas Treichl, pentru a avea o creştere a economică şi a businessului trebuie să avem încredere, dar şi curaj. A fost o echipă foarte bună de oameni care au înfiinţat Mediafax şi a. La fel şi la Cluj, un grup de antreprenori şi o echipă foarte bună au înfiinţat Banca Transilvania. Vă mulţumesc pentru încredere, vă mulţumesc pentru încurajare”.

  • Andrei Cionca, fondatorul şi preşedintele CITR, a oferit premiul pentru locul VI lui Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.
 

VII. Orange

1,9 mld. euro

Florin Popa, director comercial segmentul business, Orange România: „Aş vrea în primul rând să vă mulţumesc şi să spun că sunt onorat să mă aflu aici pentru a primi acest premiu în numele Orange România. Aş vrea să vă spun că am fost foarte atent la speakerii dinaintea mea şi am remarcat că atunci când vorbim de infrastructură, tot spunem de ani de zile că nu avem infrastructură, dar uităm că avem cea mai bună infrastructură digitală din Europa. Putem face mai mult, dacă ne uităm chiar la statisticile ZF din ultimele trimestre, IT-ul şi telecomul sunt al doilea contribuitor la rata de creştere a PIB. Anul acesta am aniversat 20 de ani şi am făcut investiţii în tot acest timp de peste 3 miliarde de euro. Mulţumim partenerilor, ZF şi clienţilor noştri şi sperăm să ne ridicăm tot timpul la înălţimea aşteptărilor lor”.

  • Alexandra Borislavschi, director executiv guvernanţă corporativă & M&A la Electrica, oferă premiul pentru locul 8 lui Florin Popa, directorul comercial pe segmentul business în cadrul Orange România
 

VIII. BRD Groupe Société Générale

1,88 mld. euro

François Bloch, CEO, BRD: Mulţumesc pentru acest trofeu. Profit de această ocazie pentru a saluta comunitatea de business, pe care BRD a susţinut-o mereu şi alături de care a crescut. Ne reluăm angajamentul faţă de comunitatea de business din România, suntem conştienţi de responsabilităţile noastre, suntem aici să finanţăm indivizii şi companiile. 2017 a fost un an de multe oportunităţi şi realizări, în ciuda multor provocări pe care industria bancară le-a avut în faţă. Vreau să mulţumesc angajaţilor şi partenerilor pentru încredere şi loialitate.”

  • Cătălin Calotă, account manager la MasterCard, a oferit premiul pentru locul VIII lui François Bloch, CEO al BRD.
 

IX. Fondul Proprietatea

1,85 mld. euro

Johan Meyer, comanager de portofoliu, Fondul Proprietatea: „În calitate de comanager al Fondului Proprietatea sunt foarte onorat să primesc acest premiu în numele echipei, mai ales că Fondul este a noua oară pe podium, alături de acest grup distins de companii. Aş vrea să felicit ZF pentru organizarea acestei gale şi pentru faptul că este un simbol al presei din România. Promovăm natura atractivă a pieţei de capital din România către români şi străini. Anul 2018 trebuie să aducă noi listări pe bursa de la Bucureşti. Acesta este singurul mod în care putem asigura un viitor promiţător pentru piaţa de capital”.

 

X. Dedeman

1,75 mld. euro

Andreea Druga, head of asset management, Divizia Imobiliară, Dedeman: „Îmi pare bine că pot fi aici în această seară. Sunt onorată să mulţumesc pentru acest premiu în numele echipei Dedeman. Anul acesta Dedeman a făcut 25 de ani şi a depăşit pragul de 10.000 de angajaţi”.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, a oferit premiul pentru locul VI lui Andreea Druga, head of asset management, Divizia Imobiliară, De

 
 

PREMII SPECIALE

 

1. MedLife

Mihai Marcu, CEO al MedLife a primit premiul pentru cea mai curajoasă decizie: „Sunt foarte onorat de invitaţie. Am scăpat de emoţii că nu am intrat la cele mai mari companii, că ne mai trebuia un zero pentru asta. Aş vrea să înmânez acest premiu băncilor şi multinaţionalelor de care noi, antreprenorii români, avem nevoie, chiar dacă guvernul nu are”.

 

2. Teraplast

Ioana Birta, director financiar, Teraplast: „Anul acesta am deschis prima fabrică din afara ţării, 2017 a fost un an bun pentru noi.”

  • Adrian Vascu, directorul companiei de evaluare Veridio, a înmânat premiul pentru intrarea pe pieţele externe Ioanei Birta, director financiar al Teraplast.
 

3. Transavia

Theodora Popa, videpreşedinte al Transavia: „Bună seara. Este o onoare să fiu astăzi aici în acest context. Pentru cei care nu ştiu, compania a fost fondată acum mai bine de 26 de ani după viziunea unică a tatălui meu. Este o deosebită oportunitate pentru mine să pot lucra alături de el şi să mă formez sub îndrumarea strictă a lui. Anul acesta am lucrat foarte bine împreună şi am inaugurat împreună Theodora Golf Club, cel mai mare resort şi club de golf din România, un proiect care va pune România pe piaţa mondală a golfului. Businessul este şi de şansă deoarece trebuie să ai norocul ca cel care vine după tine să aibă aceleaşi pasiuni şi aceeaşi ambiţie. Pentru mine a fost uşor deoarece am avut ambiţia de când eram mică să lucrez alături de el. Sunt sigură că şi noi, a doua generaţie, vom păstra această afacere în familie şi o vom trimite mai departe”.

  • Alexandra Popa, director M&A în cadrul BT Capital Partners, a oferit premiul special „Ambiţia de a lăsa afacerea în familie" companiei Transavia.
 

4. Daimler

Raul Rohan, after-sales manager, Mercedes-Benz Cars: „Vreau să vă mulţumesc pentru acest premiu, este o mândrie pentru noi“.

Jean Marc Cambien, partener la EY România, a oferit premiul special companiei Daimler (Mercedes-Benz) pentru angajamentul pentru economia românească.

 

5. Trust Motors

Marius Cocu, directorul de marketing al Trust Motors: „Acesta este un premiu care ne recomandă, dar ne şi obligă să menţinem ridicat actualul nivel de performanţă”.

Valentina Burdescu, directorul general al Registrului Comerţului, a oferit premiul special pentru parteneriat strategic companiei Trust Motors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO