Eveniment

Ziarul Financiar lansează Topul celor mai valoroase companii din România. Petrom, pe locul întâi, cu o valoare de 4,51 miliarde euro

16.11.2010, 23:59 1027

Companiile din energie au cucerit astfel primele poziţii dintop, având în vedere că valoarea Fondului Proprietatea este dată înprimul rând de participaţiile acestuia la companiile dinenergie.
Topul fost creat la iniţiativa Ziarului Finan­ciar, în 2006, încolaborare cu casa de investiţii Capital Partners, una dintre celemai mari firme independente pentru con­sul­tanţă în fuziuni şiachiziţii şi pentru finanţări din România.

Vedeţi aici topul integral al celor mai valoroase companii dinRomânia

Scopul publicării acestui top este de a avea în fiecare an oimagine a evoluţiei valorii com­paniilor din România.
Cea mai spectaculoasă evoluţie, de la o va­loare de 169 mil. euroîn 2009 la 447 mil. euro anul acesta, a avut-o fabrica detele­foa­ne mobile de la Cluj, Nokia.

Anul acesta sunt opt companii nou-in­trate în top, din care 5companii de producţie (Arctic - electrocasnice, Holz­industrie -prefabricate din lemn, Johnson Controls, Continental Automotive,Pirreli - componente auto). Au mai intrat în top A&D Pharma,Romstrade (construcţii, controlată de Nelu Iordache), Groupama(asigurări).
Din cele 100 de companii din top, 14 sunt de stat sau cu capitalmajoritar, 11 sunt cu capital privat românesc, iar restul de 75sunt cu capital majoritar privat sau de stat străin.
Cele 14 companii de stat sau majoritar de stat sunt în valoare decirca 15 miliarde de euro, dintre care patru în top 10 (FondulProprietatea, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica).
Cele 11 companii cu capital privat românesc majoritar au o valoaretotală de
2,5 miliarde de euro.
Pe primele trei locuri sunt Banca Transilvania - cu o valoare de491 de milioane de euro, dată de capitalizarea bursieră,RCS&RDS (telecom, controlată de Zoltan Teszari) - cu o valoarede 412 milioane de euro şi Interagro (industria chimică,agricultură, controlată de Ioan Niculae) - cu o valoare de 231 demilioane de euro, urmate de Grup Servicii Petroliere (GabrielComă­nescu), Romstrade, TV Antena 1 şi cele 5 SIF-uri, ultimele cuvaloarea dată de cotaţia la Bursă.

Anul fără tranzacţii mari
Valoarea companiilor se verifică în general prin tranzacţii, darcele de valori mari au lipsit în 2010 în România.
"Revenirea pieţei de fuziuni şi achiziţii din economiile emergentenu este nicidecum reflectată în cvasiîngheţul pieţei din România.Volume nesemnificative ale pieţei de M&A şi multipli sub mediaţărilor emergente pun România la marginea hărţii sau chiar o scotdin categoria ţărilor emergente", spune Cristian Manole, businessanalyst, M&A Department, Casa de Investiţii CapitalPartners.
Manole afirmă că eticheta de "Localizat în România" nu maireprezintă un plus pentru companiile româneşti, ba chiar dincontră.
"România nu mai oferă în acest moment rate de creştere saurandamente pe măsura riscurilor. Şi nu pare în stare să o facă niciîn viitorul apropiat", mai spune Manole.
Valoarea companiilor este în stagnare în general după scăderileabrupte din 2009 şi 2008, care au şters jumătate din evaluărileanului 2007.
Astfel, valoarea totală a celor 100 de companii a rămas la circa 56miliarde de euro în 2010, faţă de 55,7 miliarde de euro valoareatotală din 2009. În 2007, anul de vârf, valoarea totală a primelor100 de companii ajunsese la aproape 100 de miliarde de euro.
Numai Petrom şi BRD erau cotate pe Bursă în septembrie 2007 la 8,4miliarde de euro, respectiv 5,4 miliarde de euro, în prezent fiindevaluate la jumătate.
Evaluarea s-a făcut pe baza datelor financiare din 2009 lacompaniile necotate, iar la companiile cotate valoarea este dată decapitalizarea bursieră din ultima zi lucrătoare a lunii septembrie,în cazul acesta 30 septembrie 2010.
Au fost selectate pentru analiză primele 300 de companii (caentităţi distincte, nu ca grupuri) în funcţie de cifra de afacerişi primele 300 în funcţie de profitul net obţi­nut în 2009.
Pot exista holdinguri, grupuri de companii cu capital privat saustrăin care să nu intre în top pentru că nu sunt toate afacerile peo singură entitate juridică.
Pentru comparaţie internaţională, cea mai valoroasă companie dinlume, Exxon (petrol), are o capitalizare bursieră de
330 de miliarde de dolari (250 de miliarde de euro).

Premii pentru cele mai valoroase companii

Ziarul Financiar a premiat marţi-seară cele mai valoroase 10companii din România, precum şi oamenii sau organizaţiile care auarătat anul acesta drumul spre relansare, la Gala ZF 2010 - Ieşireadin criză. Premiile acordate la Gala ZF 2010 recunosc performanţeleprimelor 10 companii din anuarul Top 100 cele mai valoroasecompanii realizat de ZF împreună cu casa de investiţii CapitalPartners. A cincea ediţie a anuarului a fost lansată laeveniment.

Trofeele au revenit companiilor:
Petrom - Locul I
Fondul Proprietatea - Locul II
Hidroelectrica - Locul III
Orange - Locul IV
Vodafone - Locul V
Romgaz - Locul VI
BRD - Locul VII
BCR - Locul VIII
Nuclearelectrica - Locul IX
Romtelecom - Locul X

Ziarul Financiar a decernat la Gala ZF 2010, având ca temă"Ieşirea din criză", şi cinci premii speciale pentru oameni sauorganizaţii care au arătat anul acesta drumul spre relansare:
Nokia România - pentru cea mai puternică ascensiune în topul celormai valoroase 100 de companii
Cris-Tim - pentru iniţiativele de ieşire din criză: accelerareadeschiderii de magazine
Automobile Dacia - pentru că este exportatorul nr. 1 în plinăcriză
CEZ România - pentru cea mai mare investiţie în energia eoliană, înDobrogea
Radu Georgescu - pentru fondarea şi vânzarea Gecad ePayment

Unul dintre cei mai vechi abonaţi ai Ziarului Financiar,compania Alka a primit, de asemenea, un premiu special la Gala ZF2010.

Evenimentul desfăşurat la JW Marriott Bucharest Grand Hotel areunit peste 300 de lideri ai mediului de business din România şi afost prezentat de Amalia Enache şi Cristian Leonte.

Gala ZF 2010 a avut ca partener GOLD compania Rompetrol, caparteneri Silver - Ţucă Zbârcea & Asociaţii, GDF SUEZ şi UrsusBreweries, iar ca parteneri - Audi, BVB şi Coca-Cola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO