Eveniment

În ziua Brexitului, cea mai ”dureroasă” zi pentru UE, Prinţul Charles se află în vizită în România. În timp ce preşedintele Consiliul European primea scrisoarea de ”divorţ”, moştenitorul coroanei britanice se pregătea să fie decorat de preşedintele Iohannis. Ce înseamnă asta pentru România?

Autor: Ştefan Stan

29.03.2017, 16:50 2653

Marea Britanie a semnat miercuri documentul prin care se declanşează oficial Articolul 50 din Tratatului de la Lisabona, dând astfel undă verde Brexitului, cel mai controversat divorţ din ultimul secol. În acelaşi timp, Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice şi simbolul monarhiei, se află în cea de-a doua vizită oficială în România.

În timp ce Europa primea scrisoarea de ”divorţ”, înmânată de ambasadorul Marii Britanii la UE lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Prinţul Charles se pregătea să fie decorat de preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele îl va decora pe moştenitorul Casei Regale Britanice cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, "în semn de preţuire pentru activitatea Prinţului de Wales în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

"În semn de preţuire pentru activitatea Prinţului de Wales în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume, Preşedintele României va conferi Alteţei Sale Regale Ordinul Naţional «Steaua României» în Grad de Mare Cruce", precizează Administraţia Prezidenţială.

"Discuţiile vor viza dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre România şi Marea Britanie, inclusiv în domeniul securităţii, evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări în perspectiva Brexit, cu accent pe situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi ampla activitate caritabilă desfăşurată de ASR Prinţul de Wales în România", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, i-a înmânat astăzi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, relatează Reuters online.

Anterior, premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Se estimează că negocierile vor începe la jumătatea lunii mai, iar Guvernul de la Londra susţine că ar dori să poarte concomitent discuţiile privind ieşirea din Blocul comunitar şi cele referitoare la un acord comercial, însă oficialii europeni au declarat că este necesar ca cele două chestiuni să fie discutate separat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO