Finanţe personale

Cât costă un card contactless şi unde poţi plăti cu el

Cât costă un card contactless şi unde poţi plăti cu el

Autor: Ciprian Botea

09.07.2014, 18:01 1352

Comisionul de administrare perceput de bănci pentru cardurile de tip contactless (care permit efectuarea de plăţi de mică valoare fără a fi necesare introducerea în cititorul POS şi tastarea codului PIN) variază între 18 şi 50 de lei pe an, la care se adaugă un comision de emitere între 10 şi 50 de lei, rare fiind cazurile în care clientul nu este taxat în momentul emiterii cardului.

Un comision de administrare de 50 de lei este perceput de ING în cazul cardurilor emise sub sigla MasterCard şi de BRD. ING are un comision de 28 de lei/an pentru cardurile emise sub sigla Visa, iar clientul este scutit de plata acestuia dacă îşi încasează salariul într-un cont deschis la ING.

ING percepe şi un comision de emitere de 50 de lei în cazul cardurilor MasterCard şi de 14 lei în cazul cardurilor Visa. BRD nu percepe comision de emitere a cardurilor, în timp ce BCR şi Raiffeisen au comision de emitere de 10 lei. Banca Transilvania percepe un comision de emitere de 15 lei.

BCR taxează cu 18 lei pe an administrarea cardului contactless, în timp ce la Raiffeisen comisionul este de 20 de lei pe an. Banca Transilvania şi Intesa Sanpaolo nu percep comision de administrare. La Intesa, comisionul de emitere a cardului este de 15 lei.

Băncile au prezent în portofolii circa o jumătate de milion de carduri contactless, adică 4% din portofoliul total de carduri.

Reţeaua de acceptare este relativ restrânsă şi numără circa 6.000 de terminale instalate în hipermarketuri şi supermarketuri, precum Carrefour, în reţelele de farmacii Sensiblu şi HelpNet, în restauratele KFC şi Pizza Hut, în magazinele Orange, în magazinele Altex sau la turnicheţii de acces în staţiile de metrou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO