Finanţe personale

Costul orar al forţei de muncă a crescut în T2 cu 7,7% faţă de aprilie-iunie 2014

Costul orar al forţei de muncă a crescut în T2 cu 7,7%...

Autor: Marius Oncu

03.09.2015, 18:31 219

În formă brută, faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (4,20%, respectiv 7,64%).

"Faţă de primul trimestrul din 2015, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (20,74%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (14,62%) şi intermedieri financiare şi asigurări (11,42%)", arată INS, într-un comunicat.

Scăderea costului orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare s-a înregistrat doar în construcţii, cu 1,72%).

Creşterea faţă de trimestrul anterior pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,29%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,39%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 4,18%, respectiv 4,27%.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare se observă în alte activităţi de servicii (14,19%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (13,92%) şi informaţii şi comunicaţii (11,38%). Creşterea cea mai mică a avut loc în activitatea producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,77%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO