Finanţe personale

Criza i-a responsabilizat pe români: s-au împrumutat mai puţin şi au economisit 27 mld. lei în trei ani

Criza i-a responsabilizat pe români: s-au împrumutat mai puţin şi au economisit 27 mld. lei în trei ani

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

30.12.2011, 00:00 1134

Criza i-a forţat pe români să devină mai responsabili, astfel că în ultimii trei ani depozitele din bănci au crescut cu 27 de miliarde de lei şi respectiv 1 mld. euro în timp ce soldul creditelor a rămas relativ constant.

Economiile din bănci ale populaţiei şi companiilor ajungeau la sfârşitul lunii noiembrie la echivalentul a 181 miliarde de lei (41,6 mld. euro), faţă de 142 miliarde de lei în toamna lui 2008, când efectele crizei începeau să fie resimiţite şi pe plan local.

Soldul depozitelor în lei a crescut de la 92,6 miliarde lei la peste 119 miliarde lei, în timp ce economiile în valută s-au majorat cu echivalentul a 1 mld. euro şi au ajuns la 14,2 mld. euro.

Cel mai mult au economisit clienţii individuali ai băncilor, în timp ce companiile s-au confruntat cu o presiune mai mare pe lichidităţi şi au pus mai puţini bani deoparte. Populaţia avea la sfârşitul lunii noiembrie depozite cu o valoare cumulată de 132 miliarde de lei.

Creşterea rapidă a economisirii în anii de criză marchează o schimbare radicală faţă de perioada de creştere economică, când românii preferau să se împrumute pentru a consuma în loc să pună bani deoparte. Economisirea a fost încurajată la începutul crizei şi de bănci, care au urcat dobânzile la lei până spre 16-17% pe an.

După creşteri de două cifre ale creditării între 2004 şi 2008, ultimii trei ani au reprezentat o stagnare a soldului împrumuturilor acordate de bănci.

Creditarea a dat primele semne de dezgheţ în a doua jumătate a acestui an, când soldul exprimat în lei a urcat de la circa 200 miliarde de lei în vară, până la 224 miliarde lei la sfârşitul lunii noiembrie.

Exprimat în euro soldul este însă la acelaşi nivel din toamna lui 2008, de circa 51 miliarde de euro, din cauza deprecierii cu peste 15% a cursului de schimb în această perioadă. Peste 60% din creditele acordate de bănci sunt în valută, majoritatea în euro.

Peste un milion de credite de consum au fost închise în perioada de criză, unele ajungând la scadenţă sau fiind rambursate anticipat, în timp ce altele au fost scoase de bănci din bilanţuri deoarece debitorii au încetat să-şi mai plătească ratele lunare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO