Finanţe personale

Cu câţi bani rămâne în buzunar un german, un britanic sau un elveţian după ce cheltuie salariul mediu din România?

Cu câţi bani rămâne în buzunar un german, un...

Autor: Luciana Georgescu

20.04.2014, 05:53 7485

România continuă să se claseze printre ultimele poziţii în topul salariilor medii lunare, cu mult în urma Germaniei, a Marii Britanii, sau a Elveţiei, în timp ce preţul unui coş de alimente din ţările vestice nu se deosebeşte cu mult de cel din România. Diferenţa este de “doar” 50 de procente, în contextul în care salariul mediu lunar din ţările occidentale din Europa este de până la 15 ori mai mare faţă de cel din România, conform datelor publicate de Eurostat în 2012.

Un german câştigă un salariu mediu de 2.223 de euro lunar, de peste 5 ori mai mare decât un român, în timp ce costul unui coş de alimente în Germania este de nici 2 ori mai mare comparativ cu cel din România, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar.

Dacă se deduce salariul mediu al unui român din salariul unui muncitor din vest, diferenţele ar rămâne semnificative. După cheltuirea celor 333 de euro, un german ar rămâne în buzunar cu peste 3 sferturi din salariul existent - 1.890 de euro, în timp ce ce un locuitor din Marea Britanie ar beneficia de încă 2.435 de euro. Situaţia este cu atât mai optimistă pentru un elveţian, care ar avea la dispoziţie încă 4.682 de euro (peste 90% din salariul mediu lunar), după cheltuirea salariului mediu din România.

Mai mulţi jucători din retail sunt de părere că preţurile de pe piaţa locală sunt aliniate la nivelul UE, aşa cum este nor­mal să se întâmple, însă salariile au rămas în urmă, a declarat Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros Cash&Carry.

Diferenţa la nivelul salariilor nu poate fi explicată prin diferenţa preţurilor la bunurile de consum, din moment ce costul unui coş de alimente din România este de aproximativ 2 ori mai mic decât cel din Germania.

Cu un salariu de peste 5 ori mai mic decât cel al unui neamţ, un român este nevoit să plătească 0,88 euro pentru un litru de lapte, cu 0,16 euro mai mult decât un locuitor al Germaniei. Aceeaşi este şi situaţia unei sticle de apă de 1,5 litri. În ultimii opt ani, preţul la apă a crescut cu peste 160%, ajungând la valoarea de 0,54 euro, faţă de 0,5 în Germania. Citiţi mai multe aici: http://www.zf.ro/zf-24/cu-salariul-pe-o-luna-un-roman-isi-cumpara-15-cosuri-cu-alimente-un-german-isi-permite-de-trei-ori-mai-mult-12304422.    

Nivelul de trai al românilor este cu mult sub media europeană, situaţie redată şi de preţul chiriilor.

Un britanic care câştigă de peste 8 ori mai mult decât un român, plăteşte o chirie de doar 3 ori mai mare decât un locuitor al României. Cu alte cuvinte, aproximativ 30% din venitul mediu al unui britanic merge către plata chiriei faţă de aproximativ 78%, în cazul unui român.

În Marea Britanie, preţul mediu al unei chirii este de 665 lire sterline (807,25 euro), conform The Guardian, în timp ce în România, un apartament poate fi închiriat în medie cu 1.150 lei pe lună (258 euro), potrivit unei analize realizate de siteul de imobiliare anunturiparticulari.ro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO