Finanţe personale

GfK: 3 din 10 români economisesc regulat, dar ar putea mai mult cu o educaţie financiară mai bună

GfK: 3 din 10 români economisesc regulat, dar ar putea...

Autor: Raluca Ghinea

07.10.2015, 12:17 791

Totodată, 6% dintre cei care pun bani deoparte cu regularitate au investiţii pe termen lung, relevă studiul realizat de compania britanică de cercetare GfK pentru compania financiară nebancară Provident.

Când caută informaţii financiare, românii sunt preocupaţi în special de economisirea pe termen lung.

Circa o treime dintre participanţii la sondaj apreciază că ar putea să-şi sporească economiile dacă ar fi mai educaţi din punct de vedere financiar, iar aproximativ un sfert spun că ar putea să-şi gestioneze mai bine cheltuielile zilnice şi bugetul lunar de familie.

Totodată, doi din zece români ar vrea să-şi dezvolte cunoştinţele financiare pentru a putea realiza investiţii pe termen lung, la bursă sau în sectorul imobiliar.

"Românii şi-au schimbat obiceiurile financiare în ultimii ani, devenind tot mai atenţi cu cheltuielile zilnice şi mai interesaţi să-şi optimizeze finanţele personale pentru a economisi şi investi pentru viitor. Mai mult, observăm că educaţia financiară a devenit o prioritate, ceea ce reconfirmă strategia noastră de a susţine, încă din 2008, programe ample menite să îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe de gestionare şi planificare a bugetului", a declarat într-un comunicat Viktor Boczan, directorul general al Provident Financial România.

Peste jumătate (55%) dintre clienţii instituţiilor financiare nebancare din România sunt chibzuiţi cu cheltuielile zilnice.

La nivel european, 4 din 10 respondenţi sunt interesaţi să acumuleze cunoştinţe financiare pentru a-şi optimiza veniturile şi cheltuielile lunare.

Studiul a fost realizat la iniţiativa International Personal Finance, grupul din care face parte Provident România, pe un eşantion total de circa 8.000 de clienţi din cele 8 ţări în care este prezent grupul britanic, respectiv România, Bulgaria, Cehia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Mexic. În România, sondajul s-a bazat pe răspunsurile a 1.034 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO