Finanţe personale

Guvernul PSD dă peste cap mediul de business cu noile propuneri fiscale. Oamenii de afaceri şi consultanţii sunt surprinşi de avalanşa de modificări ale Codului fiscal

Autor: Georgiana Mihalache, Sorin Pâslaru

30.10.2017, 00:07 11829
Tensiunea dintre guvern şi mediul de business a crescut la cote alarmante la sfârşitul săptămânii trecute după ce Ministerul de Finanţe a anunţat modificări substan­ţiale ale legislaţiei fiscale: 1% impozit pe cifra de afaceri pentru companiile cu ve­ni­turi până într-un milion de euro, taxare nouă la PFA, modificări în fiscalitatea companiilor transfrontaliere.

„Nu ştiam nimic din aceste propuneri. Nu înţelegem de ce nu se respectă principiul consultării cu mediul de afaceri. Nu ştim de unde apar aceste noi modificări. Vom prezenta opi­nia noastră miercuri“, a spus Daniel Anghel, partener taxe PwC şi membru în ca­drul organizaţiei patronale Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Ministerul de Finanţe a publicat la sfârşitul săptămânii trecute pe site-ul său un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prevede trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Această măsură fusese deja anunţată. Surpriza la acest capitol a fost introducerea unei taxe de 2% peste salariul brut, care între timp a devenit 2,75%. Cu toată noua taxă, guvernul susţine că în total costul angajatorului va fi mai mic cu 2% decât în prezent, adică de la 39% taxe şi contribuţii pe salarii, acestea vor scădea la 37%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO